Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Et pişirme yöntemleri


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Et Pişirme Metodları Nelerdir?

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc175417
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2023
276 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.sultanet.com

Mutfak kültürümüzün ve geleneklerimizin bir parçası olarak et, yaşamımızda ve sofralarımızda oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak ülkemizin et pişirme yöntemleri açısından oldukça dar bir anlayışa sahip olduğu da zaman zaman birçok gurme tarafından dile getirilmektedir. Oldukça farklı pişirme yöntemleri arasından sadece birkaçını benimsemek, etten aldığımız tadın da azalmasına yol açmaktadır.
Etin en temelde iki farklı pişirme metodu bulunmaktadır. Birinci metot olan ıslak pişirmede, et su ile buluşturulurken ikinci metot olan kuru pişirmede et bir ızgara, fırın ya da tavada pişirilir. Etin nasıl pişirileceği türüne, cinsine ve yiyecek olanların damak zevkine göre değişiklik göstermektedir.
Yağ oranı düşük etler için ıslak pişirme yöntemleri tavsiye edilmektedir. Islak pişirme, suda yapılabileceği gibi, su buharında da uygulanabilir. Haşlama olarak bilinen suda pişirme yöntemi, etin birtakım sebzeler, çeşniler ve tuz ile birlikte yapılmasıdır. Bu yemekten artan su, oldukça besleyici ve aromatik bir yapıda olduğundan dökülmez ve hem o yemekte hem sonraki yemek ve çorbalarda kullanılarak değerlendirilir.
Bir diğer ıslak pişirme yöntemi de buğlama yöntemidir. Buğlama bazen fırında bazen de düdüklü tencere içerisinde uygulanabilir. Bu yöntemde çok az su ile etin su buharı içerisinde pişmesi sağlanır. Bu et, oldukça yumuşak ve lezzetli olduğu için, çokça tercih edilmektedir.
En temelde etin iki farklı pişirme yöntemi olduğuna değinmiştik. İkinci yöntem ise kuru pişirme yöntemidir. Et pişirmenin en çok gösteriye dönüştüğü ve et yemenin zevkine en çok varılan yöntemlerin başında gelen ızgara, mangal, tava ve fırın bu yöntem içerisinde yer almaktadır.
Belirli bir oranda kömür ve odunun yakılması ile hazırlanan mangal üzerinde pişirilen et, ülkemizde en çok sevilen kuru pişirme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunu ızgara takip etmektedir. Izgaranın mangaldan farkı, elektrikli ısıtıcılara da sahip olabilmesidir.
Fırınlama ise daha çok etin her tarafını eşit derecede pişmiş olarak seven ve etini sulu tercih eden kişilerin seçtiği bir yöntemdir. Et tek başına fırınlanabileceği gibi, birtakım sebzelerle de fırınlanarak servise hazır hâle getirilebilir.
Et pişirmenin belki de en çok ustalık isteyen yönü, tavada pişirmektir. Zira tavada yapılması gereken mühürleme işlemi oldukça zordur ve et tavada yanma ile pişme arasında çok ince bir çizgidedir. Tavada et pişirmenin bunca zorluğuna karşın, lezzeti de bir o kadar fazladır.



Et Pişirme Yöntemleri

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc166332
Gönderme Tarihi: 27.Tem.2022
135 defa indirildi / yazdırıldı




Izgara
Genellikle kömür ve gaz alevleri olan bir ızgarada yapılan pişirme yöntemidir. Kömürü yakmaya başlarken, büyük miktarda alevlere neden olan yüksek derecede yanıcı malzemeler kullanılır. Bu alevlerin yanmasına izin verilmeli ve kömür gri bir renk haline gelmelidir. Bu durum her ne kadar gazdan daha uzun bir hazırlık süreci gerektirse de kömürün sıcaklığı et pişirmek için idealdir. Ev ortamında ızgara yapılan et, özel ızgara tavalarda da pişirilir. Et ızgaraya yerleştirilir ve sırayla her iki tarafı da pişirilir. Kömür veya gazdan çıkan alevler asla etle temas etmemeli ve az miktarda su serpilerek olası alevlenmeden kaçınılmalıdır.

Fırında Kızartma
Büyük et kesimlerinin fırında kızartma yapılarak pişirilmesi önerilir. Et bir rafa veya kızartma tavasına yerleştirilir, ardından istenen seviyeye kadar pişirilir. Bu işlem ortalama 350-425 derecelik ısılarda gerçekleşir.

Soteleme
Çok lezzetli yöntemlerden biri olan sote kavurma işlemi, küçük ve ince kesilmiş etler için uygundur. Yanmaz yapışmaz tava yardımıyla et, az yağlı şekilde sotelenir. Bu teknikte et sürekli karıştırılır ve bu nedenle besin değerlerinde azalma olmaz.

Haşlama
Gurme yöntemi olarak bilinmese de haşlama, sağlıklı et pişirme yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde etin hem besin değerleri hem de lezzeti kaybolmaz. Bununla birlikte, haşlanan etin sindirimi de oldukça kolaydır.

Kızartma
Bir diğer yöntem ise kızartmadır. Et sıcak yağa atılır ve sabit bir ısıda pişirilir. İsteğe göre derin kızartma veya düşük ısıda kızartma işlemi yapılabilir.

Yavaş Ateşte Pişirme
Son yılların en popüler et pişirme yöntemleri arasında sayılan yavaş ateşte pişirme, özellikle restoranlarda sıklıkla tercih edilir. Bu teknikte ete sıvı ilave edilmez ya da çok az bir miktarda sıvı ilave edilir. Bu şekilde pişen etin lezzeti kaybolmaz.


Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 13.06.2023


Etleri Pişirme Yöntemleri

Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171
Şehir: Mamak
Kısa URL: https://ml.md/lc162814
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2022
238 defa indirildi / yazdırıldı




Nevin Halıcı

Suda pişirme: Haşlamalar Etlerin lezzet verici baharat ve sebzelerle suda yumuşayıncaya kadar pişirilmesidir.Paçagibisadehazırlananlarıolduğugibi,sebzelerlededeğerlendirilebilmekte, terbiye ile tatlandırılabilmektedir.
Söğüşler: Etlerin lezzet verici sebze ve baharatla pişirildikten sonra soğutularak kullanılmasıdır. Baş söğüşü, koyun, sığır, dil söğüşleri vb.
Yağda kızartma: Tavalar Pirzola, ciğer, külbastı vb etlerin kızdırılmış sadeyağda kızartılmasıdır. Türk Mutfağı’nda kızartma için sadeyağ kullanılmaktadır. Günümüzde ise zeytinyağı ve ayçiçek yağı da sadeyağ yerine kullanılmaktadır.
Köfteler: Köfteler kıymanın soğan, maydanoz, baharat vb lezzet verici maddeler ve un, yumurta gibi tutucu maddelerle yoğurulmasıyla hazırlanır. Çoğunlukla yağda kızartılmakla birlikte başka türlü de pişirilebilir. Izgara, suda vb. köftelerin bir kısmı ızgarada pişirilir. Cızbız, ızgara, şiş köfte vb.
Kuru hararette: Izgarada Etlerin kömür ateşi üzerinde pişirilmesidir.
Kebaplar: Etlerin terbiye içinde bekletildikten sonra ızgarada pişirilmesidir. Şiş kebabı vb.
Fırında: Etlerin çeşitli biçimlerde fırında pişirilmesidir. Kuzu, hindi vb gibi bütün olabildiği gibi, but vb gibi parçalar halinde de pişirilmektedir.
Fırın kebapları: Kuzu, hindi, ördek vb etlerinin az haşlanıp üzerine salça, yoğurt, baharat vb sürülüp fırında kızartılmasıdır.
Kuzu vb dolmaları: Kuzu, hindi ve kümes hayvanlarının iç pilavla doldurulup fırın kebabı gibi pişirilmesidir.
Yağ-su karışımında: Yahniler Etlerin biraz haşlanıp öylece ya da kızartılıp kızarmış soğan ve herhangi bir sebze veya meyveyle tencerede özelliğine göre başka malzemelerin de ilavesiyle pişirilmesidir. Düğün yahnisi, nohutlu yahni, ayvalı yahni vb.
Kuşhane tencere kebapları: Kebaplar ızgara dışında kuşhane ve tencerede pişirilir. Tencerede yağla et ve soğanın kavrulup diğer malzemelerin ilavesiyle hazırlanır. Sebze vb ile de pişirilirler. Tas ve kâğıtta da hazırlanırlar.
Sahan, tepsi etleri: Köfte, külbastı vb etlerinin istenilen tarzda hazırlanıp salçalı su ve lezzet vericiler ilavesiyle sahan ya da tepsiye dizilerek pişirilmesidir.
Diğerleri: Etlerin çiğden sebzelerle tencereye basılarak ya da başka yöntemlerle istenilen biçimlerde pişirilmesidir.


Et pişirme yöntemleri

kimzan
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 18.02.2010
Mesajlar: 64
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc47488
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2010
2,515 defa indirildi / yazdırıldı




a — Kebap:
Et ilkönce hiç su katmadan hafif esmerleşinceye kadar kavrulur. Bundan sonra tek başına pişecekse çok az su ilâve edilir. Sebze katılacaksa, su ilâve etmeye lüzum yoktur.

b — Kızartma:
Kızartma için çok kızgın olmayan fırın kullanılır. Et fırına sokulurken yağlı olan tarafın üste gelmesine dikkat edilir.

c — Izgara:
Izgara hafif ateşte yapılır. Etler buzdolabından alındıktan sonra biraz bekletilir ve ızgara yapıldıktan sonra tuzlanır. IzaarnHr. etin lezzetini kaybetmemesi için yalnız bir kez çevrilmesi yeterlidir.
Izgara bazen tavada yapılabilir. Bu durumda etin yağ vaziyetine göre tavaya yeteri kadar yağ atmak lâzımdır. Et yağ bıraktıkça tavadaki yağ alınır.

d — Suda haşlama (Söğüş):
Ete bol miktarda su katarak pişinceye kadar kaynatmalıdır. Arta kalan su çorbalarda kullanılır.






Et pişirme yöntemleri Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları



(4 adet Et pişirme yöntemleri 60,858 defa bakıldı)

1 2 3 4

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

sakarya escort akyazı escort arifiye escort erenler escort eve gelen escort ferizli escort geyve escort hendek escort otele gelen escort sapanca escort söğütlü escort taraklı escort
sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort serdivan escort sapanca escort karasu escort hendek escort ankara escort
sakarya escort kızlar sakarya escort kaliteli sakarya escort vip sakarya escort elit sakarya escort bayan sakarya escort adresleri.