Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

DONDURMA YAPIMININ İNCELİKLERİ


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


DONDURMA YAPIMININ İNCELİKLERİ

yıldız tozu
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 04.09.2008
Mesajlar: 25
Şehir: Kocaeli
Kısa URL: https://ml.md/lc27025
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2008
2,444 defa indirildi / yazdırıldı




Dondurmaların lezzetli olması için en az 4-5 defa karıştırılmaları lâzımdır. Birkaç saat arayla buzdolabının buzluğunda beklemekte olan kabın etrafında donmaya başlayan dondurma bir kaşıkla sıyrılmalı ve iyice döve döve kabın içinde yumuşatılmalıdır. Bir dondurma ne kadar iyi dövülür ve kabartılırsa o kadar iyi olur ve yenirken ağıza buz tanecikleri gelmez.
Süt ilâvesiyle yapılan her çeşit dondurmada salep miktarı çok mühimdir. Bir tatlı kaşığından fazla kullanmamak lâzımdır. Aksi halde yenirken misafirlerinizin ağzına gıcır gıcır salepler gelir. nefis dondurmanızın tadını kaçırır.


DONDURMA YAPARKEN DİKKAT EDİLECEKLER

zembil
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 19.01.2009
Mesajlar: 23
Şehir: Malatya
Kısa URL: https://ml.md/lc33019
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2009
5,369 defa indirildi / yazdırıldı




1. Dondurma yaparken kullanılan tencerenin emaye, bakır veya iyi cins aliminyum olması gerektir. Adi cins aliminyum tencereler sütü karartır.
2. Dondurma buz dolabında yapılacaksa; buz dolabının buz yapma kabına hazırlanan dondurma ağzından bir parmak aşağıya kadar konmalıdır,
3. Kalıplardaki dondurma soğuduktan sonra buz dolabının buz yapma yerine konur, buz dolabının derecesi yükseltilerek çabuk donması temin edilir.
4. Arasıra kalıplar kontrol edilir ve kenarda ve dipte donma olmuşsa dondurma iyice karıştırılır. Tekrar donmağa bırakılır.
5. Böylece sık sık kenarlar ve dip dondukça karıştırılarak süt tamamen dondurularak sakız gibi sünecek hale getirilir.
6. Sık sık karıştırılmayan dondurmalarda buzlaşmalar olur.
7. Dondurma, dondurma makinasında (konjektör) de yapılacaksa eğer makina elektrikli değilse elle devamlı dondurma kabı, tuzla, buz karışımı kabı içinde döndürülerek dondurma yapılır Bunda da dondurmayı dondukça karıştırmak gerekir. Elektrikli makinalarda döndürme ve karıştırırın işini özel araçlar yaptığı için dondurma kısa zamanda ve daha güzel olur.
8. Meyveli dondurmaları daha sık karıştırmak gerekir. Çünkü onlar daha çabuk buzlaşır ve erirler, bu bakımdan karıştırma işlemini çok seri yapmak gerekir.
9. Meyveli dondurmalarda meyveler sıcak şuruba atılmamalı ve kaynatılmamalıdır. Çünkü meyvenin lezzeti, besin değeri ve kokusu gider örneklerde nasıl hazırlanacakları izah edilmiştir.


Kıvamında bir dondurma için

taş bebek
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 08.05.2009
Mesajlar: 22
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc36282
Gönderme Tarihi: 08.May.2009
2,914 defa indirildi / yazdırıldı




Tüm malzemelerin iyice soğutulmuş olmasına dikkat edin. Ayrıca dondurmayı yapacağınız çırpma teli, kabı gibi aletlerin de soğuk olması gerekir. Dondurucuyu olabilecek en düşük ısıya ayarlayın. Daha kolay dondurmak için, metal, alüminyum veya plastik dondurma kapları kullanın. Buzluktaki kaplar arasında boşluk bırakın ki soğuk hava sirkülasyonu sağlansın. Karışım kısmen donduğunda buzluktan çıkarın. Soğutulmuş bir kaba alıp, yumuşayana dek çırpın. Çırpma işlemi bittiğinde, buzdolabı kabına geri koyup, folyoyla kaplayın ve dondurun. Karışım tamamen donduğunda buzluğun ısısını normale çevirin. Dondurmayı önceden hazırlayın. Gerçek tadını ve kokusunu bulması için 1 -2 gün bekleyerek "olgunlaşması" gerekir. Krema bazlı dondurmalar 1 hafta kadar bekletilebilir.


DONDURMANIN YAPILIŞI

ömür
Aşçı
Aşçı

Kayıt: 07.09.2009
Mesajlar: 16
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc40432
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2009
3,407 defa indirildi / yazdırıldı




Dondurmaların esasını süt ve meyve suları teşkil eder.
Gerek süt, gerekse meyve suyu doğrudan doğruya makineye koyarak dondurulmazlar. Dondurmaların çeşitlerine göre bunların süt ile yapılanlarına; şeker, yumurta , kakao, pralin; meyve sularıyla yapılanlara şeker, yumurta akı, su gibi maddeler katmak suretiyle, bunlar evvelâ krema ya da şurup hailne getirilirler ve bu krema ya da şurubun dondurulması sonucunda sütlü ve meyveli dondurmalar olur.
Yalnız bu dondurmaların krema ya da şuruplarını hazırlarken şeker dozuna çok dikkat etmek gerekir. Çünkü fazla şeker, dondurmanın donmamasına, az şeker de buzlanarak içinde taş gibi parçalar meydana gelmesine sebep olur.

Hazırlanan Karışımın Dondurulması :
Herhangi bir dondurma krema, ya da şurubunun dondurulma şekilleri birbirinin aynıdır. Hazırlamış olduğumuz krema ya da şurubu dondurma makinesinin madensel kutusuna ancak dörtte üç oranında doldurduktan sonra kutunun tam ortasına da pervaneyi oturtmalı ve kapağını kapatmalıdır. Sonra bu madensel kutuyu tahta, ya da saçtan yapılmış kovasının içine oturttuktan sonra kova içindeki kutuyu çeviren kolu yerine takmalıdır. Bundan sonra kova içindeki kutunun etrafını kapak düzeyine kadar bir kat küçük küçük kırılmış buz, bir kat kalın tuz olmak üzere doldurmalı, sonra üstlerine de vurmak suretiyle bunların kutu içinde birbirlerine iyice sıkışmasını sağlamalıdır. Buz ile tuzun kutuya yerleştirilmesi tamamlanınca kutunun üstündeki kol iyice ağırlaşıp da dönmez bir hale gelinceye kadar bunu durmadan çevirmelidir. (Kol dönmez bir hale geldiği zaman kutunun içindeki krema ya da şurubun dondurma haline gelmiş olduğu anlaşılır.)
Bundan sonra, dondurmanın içine, tuzlu su kaçmaması için kutunun kapağını dikkatlice açarak, içideki pervaneyi çıkarmalı ve kutunun kapağını tekrar kapatarak kolu bu kez pervanesiz olarak beş dakika daha çevirmeli, sonra da dondurmayı bardaklara alarak servis yapmalıdır.

Dondurmanın daha sıkı olması için :
Kutu pervanesiz olarak beş dakika çevrildikten sonra kovanın içinde, su haline gelmiş olan tuzlu suyu boşaltın ve kutuya tekrar bir kat buz bir kat tuzu sıkıca doldurun sonra da üstüne bir örtü örterek bir saat öylece bırakır, ancak bir saat sonra servis yaparsak dondurma daha fazla donmuş, daha sıkı ve sert olur.


Dondurarak Tatlı Hazırlamada Dikkat Edilecek Noktalar

siyami
Super MOD
Super MOD

Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925
Şehir: izmir
Kısa URL: https://ml.md/lc97085
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2014
2,538 defa indirildi / yazdırıldı




Dondurarak hazırlanan tatlıları serin ortamda hazırlayınız.
Kullanacağınız sütün temizliğinden emin olunuz.
Kullanılan araç gereçlerin steril olmasına dikkat ediniz.
Dondurmayı tekrar tekrar çözdürmeyiniz.
Çözülen dondurma ve tatlıları tekrar dondurmayınız.


Dondurma Yapımının Püf Noktaları

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 8740
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc174714
Gönderme Tarihi: 21.Ekm.2023
49 defa indirildi / yazdırıldı




Dondurma yapmak için öncelikle bir süre dinlendirilmiş günlük ve taze bir süte ihtiyaç var. Keçi ya da manda sütü dondurma yaparken inek sütüne kıyasla daha iyi performansı verir, dondurmanızın kıvamı daha koyu olur. Laktoz tüketmiyorsanız bitkisel sütlerle de dondurma yapabilirsiniz. Bitkisel sütler arasında kıvamı en uygun olan ise Hindistan cevizi sütüdür. Dondurma için sütün yanı sıra gerçek ve doğal salebe ihtiyacınız var. Ancak marketlerde satılan aromalı tozlar yerine aktarlarda satılan gerçek salepleri tercih etmelisiniz. Salep sütün koyulaşmasını ve kıvam almasını sağlar. Dondurmanıza tarifine göre ayrıca yumurta sarısı ve krema da ekleyebilirsiniz. Benmari usulü pişirdiğiniz yumurta sarılarını ve kremayı blender'la ezilip süte eklemeniz gerekir. Krema yerine yoğurt da kullanılabilir. Dondurma için ayrıca bir aroma ya da tat verici kullanabilirsiniz. Bu renkli bir meyve, Antep fıstığı ya da badem gibi bir yemiş ya da kakao oranı yüksek bir bitter çikolata olabilir. Dondurmayı yaparken uzun uzun çırpmanız gerekir. Dondurma makineleri bu işi kendiliğinden yapar ama makineniz yoksa da mikserle aynı işi yapabilirsiniz. İyice kabaran dondurmayı kapağı kapalı halde dondurucuda 3-5 saat bekletmelisiniz. Sorbe gibi meyve bazlı dondurmaları ise bekletirken arada çıkarıp karıştırmanız daha iyi olur.







DONDURMA YAPIMININ İNCELİKLERİ Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları



(6 adet DONDURMA YAPIMININ İNCELİKLERİ 366,365 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası