Dağ Kebabı (Kahramanmaraş)
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
Koyun yada keçi kesildikten sonra derisi tulum çıkarılır. Davarın içi çekildikten sonra etleri el büyüklügünde parçalara ayrılır. Bu parçalar tulumun içine konur. Tuz atılır. Hafif su serpildikten sonra tulumun agızları kapatılır ya da iple baglanır.
Yere bir çukur esilir. Çukura deri ve içindeki etler konduktan sonra üzeri toprakla (4-5 cm kadar) kapatılır. Üzerine kalın odunlarla büyük bir ateş yakılır. Birkaç saat sonra dağ kebabı hazır demektir. Üzerindeki atesler ve toprak kenara çekilir. Tulumun içindeki etler çıkarılarak servis yapılır.
Yanında çoban salata ve ayran bulundurulur.
Not: Dağ kebabı, bulundugu kırsalda çok bol zamanı olanların yapabilecegi bir yemek türüdür. Bu denli bol zamanı belki eskıyalar bulabilecegi için bu isim verilmiş olsa gerek.
Kahramanmaraş tarihinde çok eskıya çıkarmış bir yöre degildir. Namus belasına elini kana buladıktan sonra birkaç yıl dagda gezmiş sonra teslim olarak hapis yatmış birkaç kisinin dısında Kahramanmarastan eskıya çıkmamıstır. Ülkemizin pek çok insanı Kahramanmarası dogudan, ya da güney dogudan bir kent sanır. Oysa Kahramanmaraş palmiyelerin yetisebildigi tipik bir Akdeniz kentidir. İklimiyle, bitki örtüsüyle,insanlarının sıcak kanlılıgıyla Akdeniz bölgesinin bütün özelliklerini tasır. Tek eksigi denize kıyısının olmayısıdır.