|
|
Cezayir Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39455
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2009
4,608 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.lezzetsirri.com
Cezayirliler günde üç öğün yerler. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Sabahları fazla yemeyen Cezayirliler genellikle bu öğünde, çay veya sütlü kahve içer, tereyağı ve reçel sürülmüş bir iki dilim ekmek yerler. Bazen de evde kendi yaptıkları su ve irmik karışımıyla hazırlanan "Galette" denilen bir ekmekle kahvaltı ederler.
Cezayir'de geleneksel olarak en önemli öğün olan öğle yemeği, değişen koşullar ve kadının çalışma hayatına girmesi ile önemini gittikçe akşam yemeğine bırakmaktadır. Cezayirliler öğlenleri eğer mevsim kışsa, başlangıçta bir çorba içerler. Bu çorba genellikle et, tavuk eti veya yalnızca sebze ile yapılır. Bu koyu ve zengin malzemeli bir çorbadır. Malzeme istenildiği kadar artırılabilir. Çorbadan sonra bir et veya tavuk yemeği vardır. Cezayir Mutfağı'nın temelini kuzu eti oluşturur. Onun için öğlenleri genellikle kuzu eti ve salata yenir. Salatalar, közlenmiş yeşil biber, közlenmiş patlıcan, domates, kabak ve soğandan, üzerine sirke ve zeytinyağı dökülerek yapılan salatalardır. Bu salatalar sıcak veya soğuk olarak yenir. Kışları ise öğle yemeğinde genellikle mercimek, fasulye ve nohut gibi bakliyat ve ekmek tercih edilir.
Akşamlan biraz daha hafif yenir. Genellikle pek çok ailede yalnızca kuskus tüketilir. Kuskus, irmiğin un ve su ile ovularak işlenmesi ile yapılır. Kuskus buharda pişirilerek yanında ya et veya tavuk eti ya da yalnızca sebze ve özel bir sos ile servis yapılır. Sebzeli veya etli kuskus seçimi mevsimlere göre değişir. Ayrıca Cezayirlilerin şekerli kuskusu da vardır. Geleneksel yemeklerin sonunda şekerli ve kuru üzümlü kuskus mutlaka ikram edilir. Ayrıca Ramazanda sahur vakti mutlaka şekerli kuskus yenir. Cezayir'de mutlu veya mutsuz tüm aile bireyleri kuskusun çevresinde toplanır. Kuskus sevginin ve bereketin sembolüdür. Cezayirlilerin yeme alışkanlıkları iklimlere göre değişir. Kışın daha baharatlı yiyen Cezayirliler yemeklerinde genellikle, kimyon, carvi, tarçın, taze ve toz kişniş, nane, maydanoz, tuz ve karabiber kullanırlar.
Cezayirliler çok ekmek tüketirler. Genellikle yemekleri sosludur ve ekmeklerini yemeğin suyuna batırarak yerler.
Cezayir yemekleri çoğunlukla tencere yemekleridir, çünkü soslu yemeği severler. Ayrıca pirzola, merguez gibi yiyecekleri ızgarada pişirirler. Fırın da bu mutfakta çok kullanılır, özellikle "Meşui" denilen fırında bütün olarak kızartılan kuzu yemekleri çok ünlüdür.
Cezayirliler fazla haşlama yemezler. Daha çok kızartma ve tencerede domates sosuyla pişmiş sebze yerler.
Cezayirliler çok meyve tüketir. Hemen her yemekten sonra tatlı yerine meyve yerler. Tatlı ve kuru pastaları ise akşamüstü beş çayında, çayın yanında yemeyi tercih ederler. Bu tatlı ve kuru pastalarında un, irmik, hurma ve badem kullanırlar. Baklava ve kadayıf Cezayir Mutfağı'nın da en sevilen tatlılarındandır. Onlar baklavayı genellikle bademle yaparlar. Şerbet yerine bazen de bal kullanırlar.
Cezayir Mutfağı, Türk, Kuzey Afrika Ülkeleri ve Akdeniz Ülkeleri Mutfaklarından etkilenmiştir. Çünkü hem Afrika hem de Akdeniz Ülkesi'dir.
Cezayir'in 1000 km. uzunluğunda kıyı bölgesinde balıkçılık çok gelişmiştir ve çok çeşitli balıklar ve deniz ürünleri vardır. Bu nedenle bu bölge insanları çok balık tüketir.
|
Cezayir Mutfağı |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc110613
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2015
1,279 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dr. Mehmet AKMAN - Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Yağın bol kullanıldığı Cezayir mutfağında yapılan yemekler genellikle kolay hazırlanabilen yemeklerdir. Bu mutfakta tarçın çok bol kullanılmaktadır.
Eve ilk defa yemeğe gelen konuklara sunulan tatlı erikli et yemeği, kuskus ve irmikli kurabiye milli yemekleridir.
|
|
Cezayir Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|