Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Bursa Siyah İnciri (1 adet - 2,741 defa bakıldı)

Bursa Siyah İnciri


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Bursa Siyah İnciri

sadıka müezzinoğlu
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.05.2019
Mesajlar: 33
Şehir: Çankırı
Kısa URL: https://ml.md/lc145069
Gönderme Tarihi: 21.Ağu.2019
480 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolujet Magazin

Cambridge Dükü Prens William’ın karısı Kate Middleton hamileliği döneminde mide bulantısından şikâyet ettiğinde Kraliçe Elizabeth’in Düşes’e siyah incir yemesini tavsiye ettiği söylenir. Üstelik Elizabeth’in tavsiye ettiği siyah incir, herhangi bir yerde değil, özellikle Bursa’da yetişmiş olmalıdır.
Bunun üzerine Middleton hamileyken Bursa’nın incir bahçelerinden Londra’daki Kensington Sarayı’na epeyce siyah incir taşınır.
Uzun zamandır Britanya tahtında oturan kraliçenin siyah incirle 2009 yılında Türkiye ziyareti sırasında tanıştığı ve bu meyveyi sevdiği biliniyor. Ancak “Bursa’nın siyahı”, “siyah Bursa inciri” diye de adlandırılan bu meyvenin meraklıları sadece İngiliz kraliyet ailesinin üyeleri değil.
Dünyadaki incir üretiminin %30’u ülkemizde gerçekleşiyor. Aydın ve İzmir’den sonra üçüncü üretici ilimiz ise Bursa.
Bursa’nın kendine özgü siyah inciri, 49 ülkeye ihraç ediliyor. Bu ülkeler arasında Kanada’yı, Çin’i, İsveç’i, Rusya’yı saymak mümkün.
Dahası ihraç edilen siyah incirin yarısını Almanya, Hollanda ve kraliçelerinin tavsiyelerini kulağına küpe yapan İngiltere tüketiyor.
Görmüş geçirmiş kraliçenin tavsiyesi şaşırtıcı değil, zira siyah incirin faydalarını sıralamak için uzun bir listeye ihtiyacımız var. Günümüzde diyet ve doğal sağlık ürünlerinin revaçta olduğunu düşünürsek Bursa’nın siyah incirini kesinlikle tüketilmesi gereken ürünler sıralamasına eklemek şart.
Sütün iki katı kalsiyum ihtiva eden incirde C hariç bütün vitaminler var. Kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi riskini azaltan meyve, kemik hastalıkları ile kansızlığı da önlüyor. Astım, öksürük ve soğuk algınlığına karşı faydası olan siyah incirin kolesterol seviyesini düşürdüğünü de ekleyelim.
Bu faydalarının yanı sıra yağ, sodyum ile kolesterol içermeyen ve yüksek lif oranına sahip incirin kilo vermek isteyenlerin mutfağında da başköşeyi alması gerektiği aşikâr.
Siyah incirin Kanada’dan Çin’e uzanan 49 ülkeye ihracı, meyvenin küresel piyasadaki değerini de arttırıyor. Bu ihracatın kaynağını şimdilik Bursa’nın küçük köyleri sağlasa da yakın gelecekte mevcut üretimin yeterli olması mümkün değil. Dolayısıyla siyah incirin üretiminin büyüyeceğini öngören geleceğe dönük projelerin yapılması da gerekli.
Nitekim Bursa’nın siyah incirinin 2018 Kasım’ında 2 Hafif yeşile dönük hasat ihracat için ayrılırken, iç pazara dağılacak incirlerin koyu mor renge dönüşmesi bekleniyor.
S.S. Bursa Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği’nin tescil ettirdiği ürün Türkiye’nin diğer bölgelerinde yetişen incirden daha iri ve daha koyu renkli olmasıyla dikkat çekiyor. “Dürdane” incirin bir çeşidi olan Bursa inciri taze tüketiliyor. Diğer yandan incirlerin döllenmesi de bölgeye özgü bir özellik taşıyor. İncir kendi kendine döllenemeyen bir meyve olduğu için erkek meyvelerindeki çiçek tozlarının dişi incire taşınması gerekiyor.
Döllenme için erkek incirlerin içerisinde bulunan küçük arılar kullanılıyor; bu incire “ilek” deniyor. İlek meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından dişi incire taşınması için ileklerin dişi ağaçlarına asılması işlemine de “ilekleme” adı veriliyor. Bu arılarla incirlerin karşılıklı faydaya dayalı bir ilişkisi olduğunu vurgulamalı; biri olmadan diğeri de yaşayamıyor. Bursa’da çok sayıda dişi incir, az sayıda erkek incir ağacı olduğu için de bu süreci üreticiler yapıyor.
İlekleme işlemleri hazirantemmuz ayları arasında üç kere yapılırken incir hasadı ise ağustos başı ile ekim sonu arasında gerçekleştirilir. Hafif yeşil olan hasat ihraç edilirken iç pazara dağılacak incirlerin koyu mor bir renge dönüşmesi beklenir. Bunun dışında üreticilerin “düğmeye” özellikle dikkat ettiklerini belirtmek gerekir. İncir sap kısmında bulunan ve “düğme” denen bu kısmıyla birlikte koparıldığında meyvenin raf ömrü de uzamakta.
İncirin döllenmesi ile hasat edilmesi arasında, eylül ayında Siyah İncir Festivali düzenlenir. Farklı bahçe incirlerinin yarıştığı, yağlı güreş müsabakaları ve konserlerin yapıldığı festival döllenme ile hasat arasında bir dinlenme ve eğlenme havası içinde geçiyor. Festivalin bu yılki tarihi 11 Eylül.
Hazirandan ekime dek süren bu hazırlık aşamasından sonra siyah incir Bursa’nın küçük bahçelerinden Kensington Sarayı’na, Kanada’dan Çin’e, Malezya’dan Rusya’ya dünya çapındaki renkli macerasına çıkar.







Bursa Siyah İnciri Tarifleri Diğer Konular



(1 adet Bursa Siyah İnciri 2,741 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası