Boşnak Mutfağı
Bandırma Onyedi Eylül Universitesi
Bosna-Hersek, Balkanlar’da 51.197 km2’lik yüzölçümüne ve 2015 yılı Temmuz ayı itibariyle 3.863.055 kişi nüfusa sahip olan bir ülkedir.
Etnik grupların toplam nüfus içindeki oranlarına bakıldığında Boşnakların %48, Sırpların %37.1, Hırvatların %14.3 ve diğer grupların da %0.6’lık orana sahip oldukları görülmektedir.
Bosna-Hersek’in Osmanlı hâkimiyetine girmesiyle Boşnakların İslamiyet’i seçmeleri Boşnak kimliğinin oluşumunda önemli bir dönüm noktasını teşkil etmektedir.
Osmanlı’dan sonra başlayan Avusturya-Macaristan dönemindeki zorlu koşullar Boşnakları göçe zorlamıştır. Boşnaklar, 1878-1970 yılları arasında farklı dönemlerde Türkiye’ye göç etmişlerdir.
Türkiye’ye gelen Boşnak muhacirler, Türkçe bilmemelerine rağmen Türk halkıyla aynı din ve kültüre mensup olmalarından dolayı Türk toplumuna kolay uyum sağlamışlardır.
Boşnak yemek kültürünü ülkenin coğrafi koşulları şekillendirmiştir. Bosna ve Hersek olmak üzere iki bölgeden meydana gelen ülkenin Bosna bölgesinde geleneksel hayat ormancılık ve hayvancılık üzerine kuruludur ve sık ormanlarla kaplı olduğundan meyve-sebze üretimi sınırlıdır.
Hersek bölgesinde ise geleneksel hayat tarım ve hayvancılık üzerine kurulu olup meyve-sebze üretimi oldukça fazladır.
Bosna bölgesinde hayvancılığın yaygın olmasına bağlı olarak et yemekleri ön plandadır. Bununla birlikte süt ürünleri ve özellikle peynir üretimi daha çok bu bölgede yapılmaktadır. Hersek bölgesinde yemek kültürü Akdeniz Havzası yemek kültürüne benzerlik göstermektedir.
İklimin ılıman olması tarımın yaygın olmasını sağlamıştır. Bosna-Hersek’te Avrupa’nın sarımsak ve domates ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak kadar üretim yapılmaktadır.
Dolayısıyla bu üretim mutfaklarına da yansımıştır. Başta domates ve sarımsak olmak üzere patates, soğan yemeklerin ana malzemesi konumundadır. Benzer şekilde süt de yemeklerde ve tatlılarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Bunların dışında un da yemeklerde kullanılan temel maddeler arasındadır. Hamur işleri arasında en çok bilineni Boşnak böreğidir. Yağ olarak başta tereyağı olmak üzere kuyruk yağı ve susam yağı da kullanmaktadırlar. Zeytinyağıyla ise Türkiye’de tanışmışlardır.
Yemek kültürüne hayli önem veren Boşnaklar, büyük davetler düzenlemekten ve piknik yapmaktan çok hoşlanırlar ve bu pikniklere ‘teferiç’ adını vermişlerdir.