Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Bolu Mutfağı (5 adet - 144,064 defa bakıldı)

Bolu Mutfağı


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Bolu Mutfağı

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc31434
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
2,272 defa indirildi / yazdırıldı




Bolu aşçıları ile ünlüdür. Mengen’den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına kadar dayanmaktadır. Atatürk’ün aşçısı da Mengenliydi. Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu kadar diğer ülkelerde de tanınmaktadır. Her yıl yapılan Mengen Aşçılar Festivali kültür ve turizme katkısı açısından büyük önem taşımaktadır.
Yörede genellikle mutfak, yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına ayrıca özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde toprak veya tuğladan yapılmış fırın bulunmaktadır. Odun ateşinde fırında pişen hamurun veya yemeğin lezzeti oldukça farklıdır. Yörede düğünler “ekmek atımı” denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır. Okuyucu düğün için gezerken her eve gözleme bırakır. Bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır. Ancak, zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmişti. Düğün yemekleri komşuların bir araya gelmesi suretiyle yapılır. Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir. Mudurnu’nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir.
Yöresel yemekleri: Yayla çorbası, patates çorbası, ovmaç çorbası, kızılcık tarhana çorbası, tarhana çorbası, nohutlu çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, çiğ börek, kabaklı gözleme, acı su bazlamacı, çantıklı pide, etli mantı, ekmek aşı, patatesli köy ekmeği, kedi batmaz, mantar sote, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, Mengen pilavı, Kıbrısçık pilavı, keşli cevizli erişte, höşmerim, Mengen kuzu güveç, katık, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kara kabak tatlısı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, saray helvası, Bolu Beyi tatlısı, Mudurnu baklası, uğut tatlısı.


BOLU MUTFAĞI

acara
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 04.07.2005
Mesajlar: 143
Şehir: Mordoğan
Kısa URL: https://ml.md/lc40126
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2009
2,266 defa indirildi / yazdırıldı




Bolu Valiliği

Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir. Bu nedenle Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Her yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek "Aşçılık Festivali" düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle her yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir.
Yöremizde genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.

BAŞLICA YÖRE YEMEKLERİ
Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, Höşmerim, Mengen Kuzu Güveç, Katık, Kaşık Atmaç, Bakla Çullaması, Paşa Pilavı, Kabak Hoşafı, Kara Kabak Tatlısı, Palize, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Kızılcık Şurubu, Saray Helvası.


Bolu Yemekleri

Cankat
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc75657
Gönderme Tarihi: 11.May.2012
1,627 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolujet Magazin

Günümüze kadar ulaşan belgelerde saray mutfaklarında çalışan aşçılar arasında Bolu-Mengenlilerin önemli bir yer tuttuğunu görürüz. Ünlü aşçıların yetiştiği Bolu ve yöresinin mutfağı da günümüzde zengin bir lezzet yelpazesi sergilemeye devam ediyor.
Bolu evlerinin mutfakları sadece yemek yapılan bir yer değildir. Aynı zamanda yemek yemek ve oturmak için de kullanılır. Mutfaklardan bahçeye bir kapı daha bulunur. Buradan çıkılan bahçedeki topraktan veya tuğladan yapılan fırınlarda yemek, ekmek pişirilir. Yöresel yemeklere kısaca bakacak olursak iklim sebebiyle daha çok hamur işleri ve et yemekleri ön plandadır.
Başlıca yöresel yemek isimleri ise şunlar: Kızılcık tarhanası çorbası (özellikle hastalara içirilir), patates, yayla, imaret, sütlü oğmaç, düğün, erişte, tarhana, nohutlu çorba, yoğurtlu ve bakla çorbası, orman kebabı, kedi batmaz, bakla çullaması, acı su bazlaması, mantar sote, ekmek aşı, çantıklı pide, kül çöreği, kaldırık dolması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kabaklı gözleme, somun ekmeği- patatesli köy ekmeği, Mengen pilavı, Bolu beyi tatlısı,cevizli çörek, et yemeği, çoş hoşafı, palize, Kıbrıscık pilavı, saray helvası, Mudurnu baklavası, kaşık sapı, uğut tatlısı, kaşık atmaç, cevizli erişte, keşli aş, kara kabak tatlısı, katık, höşmerim, güveç, karavul şerbeti, elma ve erik marmelatı, bakla çullaması.


Bolu Yemek Kültürü

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc174536
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2023
120 defa indirildi / yazdırıldı




Bolu ili aşçıları ile ünlü bir ildir. Bolu’nun Mengen ilçesinde yetişen aşçıların tarihi incelendiğinde , padişah mutfağına kadar dayanmaktadır. Atatürk’ün aşçısı da Mengenli olduğu görülmektedir. Bolu ve ilçesi Mengen'de yetişmiş ustalar bugün ülkemizde ve diğer ülkelerde de tanınmaya devam etmektedir.
Bolu'nun Mengen ilçesinde her yıl düzenlenen Aşçılar Festivali kültür ve turizme sağladığı katkı açısından önemi büyüktür. Bolu ili ve ilçelerinde, eskiden bu yana evlerin mutfakları salondan bağımsız inşa edilmiştir ve oldukça büyüktür.
Bolunun Köylerinde evlerin bahçelerinin çoğu toprak veya tuğladan yapılmış fırın bulunmaktadır. Bu fırınlarda genelde somun ekmeği denilen içerisine yörede yetişen patates eklenen ekmek yapılır. Odun ateşinde fırında pişen bu ekmek veya yemeğin lezzeti diğer lezzetlere göre oldukça farklıdır.
Yörede yapılan düğünlere "ekmek atını" denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır. Okuyucu denilen kişi düğün için ev ev gezerken her eve gözleme bırakır. Geçmişten gelen bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır. Bunun yanında, zaman içinde kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmiştir.


Bolu Yemekleri

dolu
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2355
Şehir: Denizli
Kısa URL: https://ml.md/lc179912
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2024
36 defa indirildi / yazdırıldı




Bolu'nun fındık şekeri, çikolatası, çam balı, kaymağı, tereyağı ünlü tatlılarıdır. Kabaklı gözleme yöreye özgü hamur işidir. Mudurnu'nun saray helvası, köpük helvası, Göynük'ün şeker fasulyesi Seben'in elması, üzümü, Mengen'in peyniri yörenin tadılmaya değer yiyecekleridir.






Bolu Mutfağı Tarifleri Diğer Konular



(5 adet Bolu Mutfağı 144,064 defa bakıldı)

1 2 3 4 5

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası