Bolama (Kuşadası Aydın)
Aydın Valiliği
1 kg kuşbaşı dana eti
1 su bardağı nohut
500 gr arpacık soğanı
2-3 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
3 adet sivri yeşil biber
2 su bardağı pirinç
2 litre su
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Nohut akşamdan ıslatılır. Derin bir kap içerisine zeytinyağı dökülür. Zeytinyağı, et, nohut, kabukları ayıklanmış arpacık soğanı, irice dövülmüş sarımsak, tuz, karabiber, salça, yağ, arzuya göre kuşbaşı doğranmış domates, biber derin bir kap içerisinde karıştırılır.
Derin büyük bir tepsiye ters çevrilir. Dışında 2-3 parça et ve nohut bırakılır ki piştiği anlaşılsın. Dağılmaması için üzerine taş gibi bir ağırlık konulur ve 2 litre su tepsiye ilave edilerek orta hararetli ateşte pişirilmeye başlanır.
Yemeğin suyu azaldıkça sıcak su ilave edilmeye devam edilir. Nohut ve et yumuşayınca ortadaki tencerenin etrafına tepsiye pirinç eklenir ve ateş kısılır.
Pilav piştikten sonra etin üzerindeki ağırlık alınır ve ortadaki tencere kaldırılır, ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Sıcak servis edilir.
Not: Bolama; dilek aşı olarak da bilinir. Gelin olacak kızın çeyizine bolama tası konur. Pilavın ortasına konan bu tas daha sonra alınır, yerine et konarak servis yapılır. Kuşadası’nda yerlilerinin sahip çıktığı bolama, toplanma günlerinin baş yemeğidir. Mevlit ve ürün hasatlarında olmazsa olmazdır. Adak ve dilek yemeği olarak da bilinmektedir.