Biber
Patlıcangillerden yurdumuzda bol yetişen, aynı adla anılıp körpeyken yeşil ve çoğu zaman acı meyveli olan yıllık bir bitkidir (capsicum annuum).
Yurdumuzda başlıca şu cinsleri yetişir:
«sivri biber» - sulak yerde yetişirse tatlı olur ama genellikle acıdır. Körpeyken yeşildir Fazla olgunlaşırsa yahut güneşte kurutulursa kızarır,
«çarliston biberi» - sivribiberden daha kalın, daha etlidir. Genellikle tatlıdır.
«Domates biberi» - tese benzer, yayvan yapılıdır. Acı değil, ama rengi kırmızıdır.
«Dolmalık biber» - yeşil ve sarı cinsleri vardır. Yeşil genellikle acıdır. Sarısı ise daha çok tatlı olur. Dolmalık biber de fazla olgunlaşınca ya da güneşte kurutulunca kızarır.
«Paprika» - yurdumuzda kırmızı biber, Avrupa' da Paprika diye anılan bu cins biber körpe iken de kırmızıdır ve genellikle çok acıdır. Macarların ünlü gulaş ve benzeri yemeklerinde kullandıkları, bu paprika'dır.
Bütün bu biberler kurutulup kırmızı bir renk aldıktan sonra toz durumuna getirilirler ki buna «kırmızı biber» adı verilir ve «çok acı», «acı», «az acı» ve «tatlı» diye ayrı ayrı satılır. Kırmızı renkli «domates biberi»nden ise «biber salçası» yapılır. Güney illerimizde biber salçası çok kullanılmaktadır. Bazı bölgelerde kızarmış öbür tatlı biberlerden de birer salçası yapımında yararlanırlar.
Et, balık ve tavuk yemeklerine lezzet katar.