Beğendili Kebap
Beğendisi:
4 büyük boy patlıcan (çekirdeksiz)
75 gr (5 çorba kaşığı) tereyağı
75 gr (3/4 su bardağı) un
200 gr (1 su bardağı) süt (kaynar halde)
1 çay kaşığı tuz
1/3 su bardağı kaşar yada gravyer peyniri rendesi
Patlıcanların konacağı su için:
1/2 limonun suyu
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Kebabı:
800 gr kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
3 çorba kaşığı tereyağı
1 soğan (ince doğranmış)
2 orta boy domates (kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılmış) yada 1 çorba kaşığı domates salçası
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Beğendiyi hazırlamak için, patlıcanları ateşin üstünde çevirerek, kabukları adeta yanana kadar pişiriniz. Bir kabın içine 2 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ve limon suyunu koyunuz. Keskin bir bıçakla patlıcanların kabuğunu alınız. Etli bölümlerini tuzlu ve limonlu suyun bulunduğu kaba koyup bekletiniz.
Bir tencerede 5 çorba kaşığı tereyağı orta ateşte eritiniz. Unu ekleyip yumurta teli ile sürekli karıştırarak kavurunuz. Tencereyi ateşten alıp bir kenara koyunuz.
Hazırladığınız bu meyane hafifçe ılındığında, 1 çay kaşığı tuz ve patlıcanları ekleyip telle sürekli karıştırınız. Tencereyi yeniden ateşe koyarak, 1 su bardağı kaynar sütü karıştıra karıştıra ekleyiniz. Rendelenmiş peynirini de koyup bir iki kez daha karıştırdıktan sonra, ocaktan alınız. Tencereyi içi sıcak su dolu daha büyük bir kabın içine oturtarak kebap hazır olana kadar bir kenara koyunuz.
Kebabı hazırlamak için 3 çorba kaşığı tereyağı bir tencerede orta ateşte eritiniz. Etleri ekleyerek 4-5 dakika sote ediniz. Etler pembeleştiğinde soğanını koyup 2 dakika daha sote ettikten sonra, ununu da katarak, 2 dakika orta ateşte tutunuz. Sonra ocağınızı ağır ateşe alınız. Tuzu, biberi ve suyu ekleyip, etleri 20 dakika ağır ateşte pişirdikten sonra, domatesini katarak 5 dakika daha pişiriniz.
Kebabı ve beğendiyi bir kayık tabağa yan yana yerleştirip, sıcak olarak servis ediniz.
Not: Beğendiyi ve kebabı yanyana servis etmek yerine beğendiyi kebabın üstüne döküp ızgarası yakılmış fırında üstü kızarıncaya kadar tutarsanız «Hünkâr beğendi» yapmış olursunuz. Çok ünlü olan Hünkâr beğendi, adını, yemeği Osmanlı sarayında yediğinde çok beğenen Fransız İmaparatorıçesi Eugenie'den almıştır.