A VİTAMİNİ
Bazı sebzelerde, balıkyağında, tereyağı, yumurta gibi maddelerde bulunan A vitamini eksikliği vücut için büyük önem taşımaktadır. Yeşil sebzelerin yapraklarındaki karoten de vücutta A vitaminine çevrildiğinden bunlar da vitamin kaynağı olarak yararlıdırlar.
A vitamini eksik olan vücutta büyüme yavaşlamakta, hattâ bazan durmaktadır. Bu takdirde, vücudun içini örten mukoza tabakası boynuzsu bir şekil almakta, buralarda ülserler oluşmaktadır. Bu kısımlarda bakteriler kolayca üreyebilmekte, deri kuru ve sert bir hal almakta, saçlar dökülmekte ve kepeklenmektedir. A vitamini eksikliği gözde bazı arızalara neden olmakta, özellikle gözün ön kısmında yıpranmaya, gözyaşının azalmasına yol açabilmektedir. Göz kapaklarının iç tarafındaki hücre örtüsü boynuzsu bir biçim almaktadır. Göz dibindeki görme hücreleri de görmeyi sağlayan kırmızı maddeleri yapamadıklarından gözün alaca karanlıkta görme yeteneği azalmaktadır. Ayrıca, sinir sisteminin çabuk yorulmasına, idrar yollarında taş meydana gelmesine A vitamini eksikliğinin sebebiyet verdiği de bir çok denemelerde görülmüştür.
Bünyenin A vitaminini alamadığı, buna ihtiyaç olduğu anlaşıldığı takdirde ağız yolu ile vitamin kapsülleri alınmalıdır. İçilmesi zor olmakla birlikte balıkyağı içmek bol A vitamini alınmasını sağlar. Bol havuç yenebilir. Ancak A vitamini fazla alındığı takdirde baş ve mide ağrıları yapmaktadır.
A vitamininin bol miktarda bulunduğu yiyecekler şunlardır :
Domates, havuç, şalgam, ıspanak, kayısı, balıkyağı, karaciğer, böbrek, Ayrıca, marul, kuru erik, şeftali, taze bezelye, taze biber ve tereyağın da da A vitamini bol miktarda bulunur. Süt, peynir, lahana, muz, kuşkonmaz ve yumurtanın sarısında da A vitamini bulunur,