Zerdeli Sütlaç (Gaziantep)
https://www.gaziantepmutfagi.org
Sütlacı:
5 bardak süt
1 kahve fincanı pirinç
1 yemek kaşığı şeker
1 tutam tuz
Zerdesi:
5 bardak su
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı haspir (istenirse)
3-4 adet taze ıtır yaprağı veya gül suyu
1’er avuç Antep fıstığı ve badem (süslemek için)
Sütlac için: Tencerede sütü kaynatın. Pirinci yıkayıp süzün ve sütün içine katın. Orta hararette, süt hafif koyulaşıp pirinçler pişerek uzamaya başlayıncaya kadar kaynatın. Sütlaç içine mercimek kadar tuz ve şekeri koyun ve 1-2 dakika daha pişirin.
Zerde için: Pirinci yıkayıp süzün ve su ile kaynatın. Kaynayınca üzerinde oluşan köpükleri alın. Pirinç yumuşayınca bir bardak şekerin önce yarısını kaynayan pirince ilâve edin. Orta hararette kaynatmaya devam edin. Kıvama gelince kalan şekeri ekleyin. Pişmeye yakın isterseniz gül suyu veya ıtır yaprağı koyun. Lezzet versin diye şekeri azaltarak iki kaşık bal da kullanabilirsiniz. Eğer haspir kullanıyorsanız biraz su içinde kaynatın ve süzerek kaynayan zerdeye ekleyin.
Hazırlanan kaseler bir kar zerde, bir kat sütlaç koyarak soğumaya bırakınız.
Not: Sütlaç ile zerdeyi aynı kâse içinde kat kat sunmak Gaziantep’e has bir âdettir. Genellikle zerde bir gün önceden yapılarak alta konur, ertesi gün üstüne sütlaç dökülür. Sütlaç çok az şekerle pişer ve adeta kaymak gibi daha şekerli olan zerdenin tadını dengeler. Sütlaç üzerinin buruş buruş olması makbuldür. Bazen de sütlaç üstüne parlak cila gibi ince bir kat zerde konur. Sütlaç ve zerdeyi ayrı ayrı yapabileceğiniz gibi, kâselere kat kat koyarak zerdeli sütlaç veya yaygın deyişiyle astarlı sütlaç olarak da sunabilirsiniz.