Yarım Yağlı Çekme Helvası (Çankırı)
Çankırı Meslek Yüksek Okulu
1 kg. şeker
750 gr. su
Nohut büyüklüğünde limon tuzu
4 kase un
250 gr tereyağı
Tereyağ bir tavada eritilir. İçine azar azar un ilave edilerek pembeleşmeden hafif kavrulur ve soğumaya bırakılır.
Su ve şeker tahta kaşıkla karıGtırılarak kaynatılır. (Bakır tencere tercih edilmelidir)
10-15 dakika sonra bir bardağın dibinde eritilen limon tuzu ilave edilerek karıGtırmaya devam edilir. İyice köpük köpük olup rengi de koyulaşınca altı kapatılır.
Küçük bir bakır veya çelik sahan içine biraz soğuk su konur ve kaynamış şerbetten biraz dökülür (Soğuk suyun içinde elle hemen toplanıyor ve tabağa alındığında tabağa yapışmıyor, ele alınıp sündürülerek ip gibi inceltildiğinde kendiliğinden tekrar esnemiyorsa kıvamı gelmiş demektir).
Şerbet, daha önceden içi katı yağla az yağlanmış bir tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır.
Biraz soğuduktan sonra kenarlarından başlayarak ortaya doğru toplayarak ele alınır. Elde sıkarak, sündürülür ve beyaz bir hal alana kadar elle oynanır.
Yağda kavrulmuş un elenir ve bir büyük sininin içerisine konulur. Elde oynanarak rengi açık hale getirilen helva simit şekli verilerek kavrulmuş, elenmiş unun üzerine konulur.
Dört kişiyle yuvarlak şekilde döndürmeye başlanır. Biraz sıkılarak, biraz elle sündürerek büyütülür. Büyüdükçe katlayıp küçültüp tekrar döndürülür. Bu işlem yaklaşık 18 defa, bazen 20 defa tekrarlanır.
Tatlı, tel tel ayrılmaya baGlayınca küçük tepsilere açılarak konur ve soğumaya bırakılır. Daha sonra yanında turşu ile servis yapılır.
Not: Soğuk kış günlerinde yakın akrabaların veya komşuların bir araya gelerek birlikte yaptıkları bu helvanın insan ilişkilerinin, sevgi ve saygı bağlarının güçlenmesinde önemli rolü vardır. Erkek ve kadınların, yoğun iş tempolarına, yapımında incelik ve maharet gerekmesine, evlerin artık kaloriferli olmasına rağmen hala yapılmaktadır. Bu tatlının yapılabilmesi için yapıldığı ortamda havanın soğuk olması gerekmektedir.