Vejetaryen Türk Mutfağının Salataları
Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Türk salataları yemeklere eşlik ederler. İyi hazırlanmış bir akşam sofrasında düşünebileceğiniz her türlü salata tabağı masayı süslemelidir.
Patlıcan salatasını pişirmek iyi aşçılığı deneme örneğidir, gerçi bu lezzetli salatayı hazırlama sürecinde pişirme en az role sahiptir. Pişirme olayının kendisi değil de, bu hazırlanıştaki pislik ve dağınıklık insanları caydırır bu salatadan. Eğer o kısmı usulüyle yaparsanız, o kadar da kötü değil. Közlenmiş patlıcanları sapından tutarak musluğun altında suya tutarak soğutur ve aynı zamanda da dış kabukları soyulur. Patlıcanları pişirmek yüzünden kirlenen ocağın temizlenmesi de olayın bir diğer yönüdür. Ama insanlara damak tadı zevkini vermek tüm bu harcanan çabanın ödülüdür. Patlıcanları ezip, baharatını koyduktan sonra garnitür haline getirmek kalır. Türk garnitürleri atılmak üzere değil yenmek üzere konduğundan, biz salatalarımızın üstünü süslemede genellikle ince kıyılmış maydanoz veya taze dere otu kullanırız. Siyah zeytinler veya parlak yeşil zeytinler salata malzemesi olduğu kadar, salatanın süslenmesinde de kullanılır. Örneğin patates püresi salatası, piyazda olduğu gibi katı haşlanıp dörde bölünmüş yumurta dilimleri ve siyah zeytin kullanmayı gerektirir. Eğer ana yemek olarak sadece salata yapacaksanız, tek yapacağınız şey yumurta ve zeytin miktarını artırmaktır.
Ülkenin Ege Bölgesi'ndeki pazar yerlerinde bulunan yeşillikler çeşitlidir. Yeşilliklerin büyük bir kısmı tuz konmuş suda biraz haşlanır ve sirke limon suyu ve zeytinyağı ile karıştırılır ve daha fazla çeşni için ya doğranmış yeşil soğan ya da dövülmüş sarımsak eklenir.
Salata olarak kullanılan yeşillikler şunlardır:
Börülce
Acı hardal
Isırgan otu
Karahindiba
Roka veya yabani hardal
Çeşitli marullar
Yabani turp otu,
Yabani kuşkonmaz,
Hardal otları,
Sarı papatya sapları,
Hindiba.
Bu yeşilliklerin hepsi, genellikle orta büyüklükte kesilip (küçük değil) kaynar suya atılarak haşlanır. Hemen her zaman doğranmış soğan ve dövülmüş sarımsakla (bazen ikisi beraber) tuz, biber ve sirke yağ karışımıyla servis edilirler.