Vejetaryen Türk Mutfağında Börek
Vejetaryen Türk Mutfağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Türk hamur işi diyebileceğiniz börek çok eskilerden gelmektedir. Biz Türkler için çok lezzetli bir yemektir, çünkü börek hazırlamanın çok değişik biçimleri vardır ve hemen herkesin favori yemeğidir. Türkler, bir başkasının evinde yedikleri böreğin nefasetinden saatlerce bahsedebilirler, tıpkı meşhur bir pınardan su içtiklerinde anlatabilecekleri gibi. Börekler de böylesi bir tutkuyla tanımlanır ve hafiflikleri, katlarının güzelliği ve ağızda nasıl dağıldıklarıyla övülürlerdi.
Kat kat hazırlanıp fırında pişirilen böreklerle, içine konan harca göre değişik adları olan kızartılmış börekler vardır. Kavrulmuş yeşillikler ve peynirli içle hazırlanmış olanlar vardır ama bir de kıyma ve küçük küçük doğranmış etlerin baharat ve otlarla zengin bir biçimde tatlandırılarak yapılmış börekler var.
Börekler, bayramların favori yiyecekleri olduğu kadar her gün yapılabilecek yemeklerdir. Sıcak veya soğuk-piknikteyken soğuk-yenebilir ve bu hamur fırında pişirilen pilav veya et yemeklerinin üstünü örtmek için de kullanılır.
Kat kat börek demek, hamurun 1,25 cm kalınlığında tahta bir oklavayla açılıp, metal veya ateşe dayanıklı cam bir tepsi içine konması ve katlarının arasına da bolca süt ve eritilmiş tereyağı eklenmesi demektir. Eskiden her börek bu şekilde hazırlanırdı ama günümüzde yufka marketlerde satıldığından artık börek hazırlamak büyük bir beceriyi gerektirmez. (Amerika'da satılan dondurulmuş filo hamuru da aynı işi görür)
Ama yine de eğer insan gerçekten bir gurme türü ortaya çıkarmak istiyorsa, biraz becerili olmalı ve belli bir zamanı ayırması gerekir. Kendi başına öğün olan börekler hem göze hoş gelir hem de doyurucudur ve bu sebepten ekonomik olarak da beğenilirler.