|
|
Turna |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106567
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2015
1,720 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Turnanın vücudu uzun olup, torpil seklindedir. Büyük olan bas, küçük ve düz pullarla örtülüdür. Burun kısmı oldukça uzun, basık ve ördek gagasını andırır. Alt çene öne doğru uzamıstır. Ağız genis yarıklı ve kuvvetli dislerle donatılmıstır.
Bu balıklarda renk yasadıkları su ortamına ve balığın yasına göre değisir.
Genellikle otlu bölgelerdeki balıklar açık yesil renkte, acı su bölgelerinde sarımsı renkli olurlar. Çoğu kez sırt koyu yesilden siyahımsıya kadar, yanlar gri yesil sarımsı bantlı, genellikle altın sarısı lekelidir. Genç balıklarda vücudun yan taraflarında yesil renkli enine bantlar varken, olgunluğa erismis bireylerde bu bantlar yuvarlağımsı kahverengi lekelere dönüsürler.
Karın bölgesi daima açık sarı veya kirli beyazdır.
Erkek balıklar disilerden daha küçüktür. Ortalama uzunlukları 30 120 cm; ortalama ağırlıkları ise 4 5 kg.dır. Erkeklerde maksimum uzunluk 90 100 cm; maksimum ağırlık ise 5 8 kg.dır. Buna karsın disilerde ise maksimum uzunluk 150 cm; maksimum ağırlık ise 35 kg.dır.
ÜREME DÖNEMİ: Bu balık türü eseysel olgunluğa erkek balıklarda 2 3 yasında, 500 gram ağırlığında ve 25 40 cm iken; disilerde ise 3 4 yasında, 500 1000 gram ağırlığında ve 40 45 cm iken ulasırlar. Yumurta bırakma periyodu Mart Nisan ayları olup bu dönemde yumurtaların bırakılması 6 9 ºC arasında değisen sıcaklıkta belli aralıklarla 3 4 haftada tamamlanır.
TÜKETİM ŞEKLİ: Eti sert, beyaz, lezzetli ve özellikle 0,5 2 kg olanları makbuldür; yumurtası da değerlidir. Memleketimizde taze; değisik ülkelerde ise taze, kurutulmus, tuzlanmıs ve konserve halinde yenir.
|
Turna Balığı |
|
gurur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2007
Mesajlar: 35 Şehir: Yenimahalle-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc19586
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2007
2,802 defa indirildi / yazdırıldı
|
BÖLGE: Karadeniz'e akan nehirlerin berrak ve bol bitkili sularında ve çeşitli göllerimizde
ÖZELLİKLER: Tatlı su balıklarının en hareketlisi ve en yırtıcısıdır. Tüm balıklara, hatta yaban ördeklerine saldırır.
BÜYÜKLÜK: Erkekleri en çok 100, dişileri ise 150 cm
YEMEK ÖNERİSİ: Tava, Yahni
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Turna balığı, Esocidae familyasını oluşturan etçil balık türlerinin ortak adı. Hepside Esox cinsine aittir. Füze şeklinde ama yan tarafları düz olan bir vücutları ve içeriye dönük "köpek dişleri" ile dolu olan uzun, ördek gagasını andıran bir ağızları vardır. Sırt ve anal yüzgeçleri vucutlarının çok arka kısmında kalır. Genç yaşlardakiler yeşil, olgun yaşlara ulaşanların ise sarımsı kahverengi renkleri vardır.
Turna balıklarının üreme zamanı hemen karlar eridikten sonra başlar ve Mayıs ayında sona erir. Dişilerin ürettikleri 3 milim büyüklüğünde olan, 100.000 ila 1 milyon arasındaki yumurta, su bitkilerine yapışık şekilde bırakılır. 10 ila 30 gün içinde yavrular dünyaya gelir ve ömürlerinin ilk günlerinde yumurtalardan arta kalanlar ile beslenirler. Turna balıkları üç dört yaşlarına varınca ilk kez çiftleşirler.
Beslenme
Turna balıkları çok aç gözlü avcılardır ve yamyamlık bile onlar için çok doğaldır; yavru turna balıklarının %90'ı kardeşleri tarafından yenilir. Bir turna balığı kendi büyüklüğünün %70'i büyüklüğünde olan diğer bir turna balığını tamamen yutabilir. Turna balıkları yemek seçenekleri konusunda hiç çekingen değillerdir. Bütün balık türlerini, kurbağalar, fareler, kemeler, yavru ördekler ve bazen yengeç bile avlar. Besinin kıt olduğu dönemlerde hatta solucan ve büyük mayıs sülükleri bile yerler.
Yaşadığı bölgeler
Turna balıkları Avrupa, Kuzey Amerika ve kısmen Asya'da bulunur. Bol su bitkileri bulunan ama temiz sularda yaşamayı tercih eder. Türkiye'nin özellikle kuzeyinde ve büyük ırmakların İç Anadolu'ya düşen kesimlerinde ve iç Anadolu'da da bulunur. Kuzey turna balığı (Esox lucius) 1,5 metre uzunluğa ve 35-40 kilo ağırlığa kadar varabilir, ama bu büyüklüktekilere rastlamak nadirdir. Bir metreyi geçenleri çok seyrek tutulur. Bu büyüklükteki balıklar genelde Sakarya bölgesindeki göletlerde ve Sapanca gölünde rastlanır. Hele 1,3 metreye varan tutulursa bu mucize sayılır. Turna balıkları her şeyden önce, oltada savaşmalarından ve enerjilerinden dolayı sevilirler. Oltaya takılmış bir turna balığı kurtulmak için her şeyi dener, ve bu mücadele esnasında sudan dışarıya sıçrayarak takla da atar; ve balıkçıyı heycanlandırır. Olta ile avlanacağı zaman çelik tel kullanılması oltanın solungaç ve balığın dişleri tarafından kesilmemesi için şarttır.
Ama tabiki sadece oltada değil, mutfaktada kalitesini ortaya koyar. Diğer etçil balıklar gibi turna balığıda lezzetli bir balıktır, ama birçok Y şeklinde küçük kılçıkları vardır. Bu yüzden etini ayırıp köfte yapan aşçılarda vardır. Etinin 100 gramında 372 kJ (89 kcal) bulunur.
|
|
Turna Balığı Tarifleri Diğer Konular
|
|