Tirit (Kahramanmaraş)
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
1 pide ekmegi
2 yemek kasıgı yag
1 kâse paça suyu
1 tatlı kasıgı sumak eksisi
1 çay kasıgı kırmızıbiber
1 kepçe paça eti
2 diş sarımsak
Tirit genellikle kelle paça etinden yapılabilse de öteki etlerden da yapılabilir. Tirit için pide ekmegi de olur, somun ekmegi de... Somun ekmegi kullanılacaksa biraz bayat olmasına özen gösterilir. Ekmekler, her biri bir lokma olacak büyüklükte küp küp dogranır. Bir tabaga bir sıra olacak sekilde dösenir. Üzerine paçanın suyu birkaç kez konup bosaltılarak ekmekler yumusatılır ve ısıtılır.
Paça suyu ile hem ıslanan hem de ısınan ekmeklerin üzerine paça etleri konur. Üzerlerine bir kez daha sıcak paça suyu konur. İstege göre sumak eksi ve sarımsaklı su konur. (Paçanın suyunda eksi ve sarımsak varsa koymaya gerek yoktur.)
Bir tavaya konan yagda kırmızıbiberler kavrulur ve tiritin üzerine yakılır.
Tiritin yanında ayran,tursu ve yesillikler bulundurulur.
Not: Öyküye göre, Girit adası Osmanlılardan alınır. Ancak Giritin düstügünü pâdisaha kimse söyleyemez. Bunun üzerine asçıbası der ki: Siz o isi bana bırakın! Asçıbası ilk kez tirit hazırlar ve pâdisaha sunar. Yemek (belki yaslı ve diş sorunu olan) pâdisahın hosuna gider. Asçıbasına sorar: -Asçıbası bu yemegin adı nedir? Nasıl yaptın? Asçıbası bu soruyu beklemektedir: -Altı ekmek üstü et, oldu tirit, Tasalanma pâdisahım, elden gitti Girit! Deyince Pâdisah: -Nee! Girit düstü mü? Diye bagırır. -Siz sağ olun pâdisahım, der asçıbası. Söylentiye bakılırsa tirit yemegi Giritin sık sık el degistirdigi yıllarla yasıttır, ya da daha öncedir. Tirit türkülerimize girmiş bir yemek türüdür. Tirit özellikle yaslılar için yumusak ve hazmı kolay bir yemektir.