https://www.cumhuriyet.com.tr
Zeytinyağlı taze fasulye, Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle yaz aylarında taze fasulyelerin bolca bulunduğu dönemde, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Yöreye göre farklı versiyonları yapılır. En çok tükettiğimiz yemeklerin başında gelir.
Yaz aylarında hafif bir yemek pişirmek isterseniz, sulu taze domateslerle yapılmış, zeytinyağlı taze fasulye yemeğinin lezzetine doyum olmaz. Pratik, kısa sürede pişen, sıcak veya soğuk tüketilen taze fasulyeyi daha mükemmel bir şekilde pişirmeniz için ihtiyacınız olan püf noktaları.
İyi bit taze fasulye pişirmek için; kılçıksız, kolayca kırılan ve içi dışı canlı bir yeşil renge sahip olan fasulyeyi seçmeye gayret edin.
Taze fasulyenin, aslında 100’den farklı çeşidi bulunur. Ülkemizde yetişen ve yemeklik olarak tercih edilen belli başlı taze fasulye türleri vardır. Bunların başında; ayşe kadın fasulye, boncuk ayşe, çalı fasulyesi ve şeker fasulye gelir. Örneğin; Boncuk fasulye iri taneli ve kısadır. Ayşe kadın fasulye küçük taneli ve geniştir. Çalı fasulye taneli değildir. Hangisini seviyorsanız ona göre seçin.
Taze fasulye yemeği bol domates ile piştiğinden hem fasulye, hem de domatesin suyu ilk etapta yeterli gelir. Bu nedenle ocağa konduğunda su eklemek gerekmez. Bazı fasulye cinsleri suyunu bırakmaz. Pişmeye başladıkça su azalırsa sıcak su ekleyin. Böylece daha kıvamında sonuçlar elde edebilirsiniz.
Fasulyenin uç kısımları sivri bir yapıdadır. Bu kısımları kopararak ya da bıçakla keserek, atılır. Böylelikle şık sunumlar ve daha doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.
Taze fasulye yemeğinin temel malzemeleri soğan ve domatestir. Ancak daha lezzetli sonuçlar elde etmek istiyorsanız sarımsak, şeker ve salça gibi malzemelerden de yararlanabilirsiniz. Sarımsak sayesinde aromatik bir lezzet, şeker sayesinde hafif tatlı bir kıvam, salça sayesinde ise suyunda güzel bir kırmızı renk elde edebilirsiniz.
Daha lezzetli taze fasulye için, soğuk sıkım zeytinyağı kullanmanız önemli…
Zeytinyağlı birçok yemek gibi taze fasulye de bir süre bekletilmeyi ister. Taze fasulyeyi akşamdan yaparsanız, ertesi güne daha lezzetli olur. Hemen tüketmek isterseniz soğumasını beklemenizde fayda var.
|