Sütlaç Yapımının Püf Noktaları
Sütlaç yapımında ilk adım olarak pirinçleri yıkamakla başlayın ancak bu aşamada fazla su kullanmamaya dikkat edin. Eğer ki pirinçleri pilav yapar gibi bol suda yıkarsanız pirinçlerin tüm nişastasını kaybetmesine ve sütlacın kıvamının olumsuz etkilenmesine neden olabilirsiniz.
Tüm tariflerde olduğu gibi sütlaç yapımında da kullanılan malzemelerin birbirleriyle özdeşleşmesi önemlidir. Bunun için pişirme aşamasında süt ve pirinci belirli aralıklarla karıştırmaya dikkat edin.
Eskiler bilir; sütlaç yapımını dibi tutmamış bir tencereyle tamamlamak, mutfaktaki en büyük başarılardan biridir. O halde, yaklaşın da bunun sırrını verelim! Sütlacın şekerini sütlü pirinç kıvamı iyice yoğunlaştıktan sonra ekleyin. Bu sayede şekerin karamelize olmasını dolayısıyla da tencerenin dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz.
Gelelim, en keyifli aşamaya yani pişen sütlaçları kâselere pay etmeye! Eğer ki fırın sütlaç yapmak istiyorsanız kâseleri ağzına kadar doldurmamakta fayda var. Aksi takdirde sütlaç, fırında pişerken kabarıp taşabilir ve keyfinizi kaçırabilir.
Sıradaki püf noktamız, yine fırın sütlaç yapmak isteyenler için geliyor! Sütlaç kâselerini fırın tepsisine yerleştirdikten sonra tepsiye yaklaşık 1 parmak kalınlığında sıcak su eklemeyi unutmayın. Bu sayede buharlaşma sağlayabilir, sütlaç yüzeyinin kuruyup çatlamasını önleyebilirsiniz.
Fırın sütlaç yapmak isteyenleri sevindirecek bir püf nokta daha! Sütlaçların üzeri 6-7 dakika kadar yandıktan sonra fırın kapağını aralayın ve 3-4 dakika da bu şekilde pişirmeye bırakın. Böylelikle fırın sütlaçların hepsinin aynı şekilde yanmasını sağlayabilir hem göze hem de mideye hitap eden bir sonuca ulaşabilirsiniz.