Süt Reçeli Yapımının Püf Noktaları
Süt reçeli köklerinin, Latin ve Güney Amerika ülkelerine kadar dayandığı biliniyor. Latincede “Sütten gelen tat” anlamına gelen, “dulce de leche” ismiyle bilinen süt reçeli karamele benzer kıvamı ve lezzetiyle kendine hayran bırakır.
Kalsiyum zengini olan süt reçeli sizin de favorileriniz arasına girebilir. Üstelik onu sadece kahvaltılık olarak değil kek, kurabiye, cheesecake, pasta, kruvasan gibi tariflerde güzel bir sos olarak da tüketebilirsiniz.
Süt reçelinin lezzetini belirleyen en önemli faktör elbette ki güzel bir süttür. Süt reçeli yapılışında kullanacağınız sütün günlük olmasına, taze olmasına ve mümkünse inek sütü olmasına dikkat edin. Günlük inek ya da keçi sütüyle süt reçelinin pişirme aşamasında kısa sürede ideal kıvama gelmesini sağlayabilir ve daha lezzetli bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Süt reçeli pişirirken rahat ve daha kolay bir deneyim yaşamak için derin tencere kullanmayı unutmayın. Sürekli karıştırma gerektiren pişirme ve kaynama aşamalarında derin bir tencere, süt reçelinin kontrolünü ve daha fazla ısı almasını sağlayarak kusursuz ve kısa sürede pişmesine yardımcı olacaktır.
Süt reçeli pişirirken sizi bekleyen en büyük risklerden biri de tencere dibinin tutmasıdır; ancak bunu önlemek çok basit. Süt reçeli kanamaya başladığında da aralıklı olarak tahta kaşıkla karıştırmaya devam edin. Bu sayede hem dibinin tutmasını önleyecek hem de süt reçelinin daha pürüzsüz bir kıvamda olmasını sağlayacaksınız.
Süt reçeli yapılışında en önemli nokta, iyi bir kıvam yakalayabilmektir. Bunun için pişirme aşamasını kısık ateşle başlatmak, doğru adımlardandır. Kısık ateş üzerinde tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak şekerin iyice eriyip sütle homojen bir şekilde karışması ve sütün buharlaşması sağlanır. Böylelikle şeker iyice karamelize olup süt reçelinde hem leziz hem de kıvamı kusursuz bir sonuca ulaştırır.
Tüm reçel çeşitlerinin yapım aşamasında olduğu gibi, süt reçeli yapılışında da oluşan köpüklerin temizlenmesi önemlidir. Süt reçelinin yüzeyinde oluşan köpükleri bir süzgeç ya da kaşık yardımıyla alabilir, süt reçelinin pürüzsüz olmasını sağlayabilirsiniz.
Süt reçeli yaparken hazır olup olmadığını rengini gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Süt reçelinin en önemli özelliği süt ve şekerin karamelimsi bir özellik kazanmasıdır. Dolayısıyla koyu bir kıvama gelmesi, bal köpüğü rengini alması süt reçelinin hazır olduğunu gösteren en önemli belirtilerdir. Bu belirtileri gördükten sonra süt reçelini ocaktan alıp soğumaya bırakabilir, daha sonrasında kavanozlayıp muhafaza edebilirsiniz.