|
|
SOFRADAN KALKIŞ |
|
nurcan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2009
Mesajlar: 100 Şehir: Etlik-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc35189
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2009
1,926 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yemek yenip bittikten sonra, sofradan kalkmak için, ev sahibinin kalkmasını beklemeliyiz.
Sofradan kalkarken gürültü olmaması için sandalyelerimizi itmeden, yani iki yanların alt kısmından, iki elle tutarak, hafifçe kaldırdıktan sonra, iskemleyi geriye alarak kalkmamız gerekir. Kalktıktan sonra gelip geçenlere engel olmaması için iskemleyi tekrar kaldırarak, masaya doğru itmeli ve yaklaştırmalıya. Salona geçmek üzere, yemek 'odasından çıkarken de, kapıdan önce kadın ve yaşça büyük olanların çıkmasını beklememiz gerekir.
Yemek yedikten sonra, yine aynı odada kalınacak ise, masayı kaldırmak için uğraşanların işlerine engel olmamamız gerektiği gibi sofrayı kadırırlarken de, kendilerine yardımda bulunmaktan çekinmemiz gerekir.
Davetliler, konuk olduklarını, hizmet etmek için değil, ancak hizmet edilmek için gittiklerini daima hatırlamalıdırlar. Hizmete yardım niteligi ancak pek teklifsiz veya yakın akraba toplantılarında söz konusu olabilirse de, bir şey düşürüp kırmak veya bir kaza yapmak olasılıklarını gözönünde tutarak, bu gibi yardımlardan da çekinmek daha doğru bir davranış olur kanısındayım.
|
DAVET SOFRASINDAN KALKIŞ |
|
ekmel
Aşçı
Kayıt: 16.09.2009
Mesajlar: 19 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc40715
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2009
2,003 defa indirildi / yazdırıldı
|
Konuklar yemeklerini yemeyi bitirdikten sonra ev sahibesi karşı tarafta oturmakta olan eşine bakar, başı ile işaret vererek yemeğin sona erdiğini bildirmiş olur. Bunun üzerine davetliler yerlerinden kalkarlar. Samimi yemeklerde ev sahibesi bu işi bir iki uygun sözle de yapabilir.
Sofradan kalkılırken erkekler iskemleleri çekerek hanımlara yol verirler, ve salona geçmelerini kolaylaştırırlar.
Burada sohbete devam edilir. Bu sırada, büyük tepsiler içinde viski, konyak ve likör gibi içkiler ikram edilebilir. Bu servis, içkiler bardaklara konmuş olarak yapılabileceği gibi tepsi içinde şişeler, etrafında bardaklar olacak biçimde getirilerek de olabilir.
Yemekten sonra salondaki sohbetin sofradaki samimiyet ve kaynaşmayı sürdürecek nitelikte olmasına ev sahipleri çaba gösterir. Bunun için salonun önceden düzenlenmesi doğru olur. Bu düzenleme sırasında rahat koltuklarla daha az rahat olan koltukların birbirlerini izleyerek yanyana ko-.nulması lâzımdır. Hanımların rahat koltuklara oturmaları sağlanırken, aralara erkekleri serpiştirebilmek, böylece erkek konukların bir y^nda, kadın konukların öbür yanda ayrı ayrı bir araya gelmelerini önlemek gereklidir.
Salondaki sohbetin yemekten sonra fazla uzamamasına, çok geç vakitlere kadar oturulmamasına konuklar dikkat etmelidir. Bu noktada en önemli görev davetin sona erdiğini takdir etme yetkisini üzerinde bulunduran şeref konuğuna düşmektedir.
Ancak, konukların durumları ne olursa olsun ev sahipleri onları sa londa oyalamak, neş'elendirmek, meşgul edebilmek için bütün çabalarını harcamalıdırlar. Konukların bu sıcak ve sam havadan ayrılmak istememelerini sağlayacak hikâyeler, fıkralar anlatmak, ve benzeri çabalardan bir an dahi uzak kalmamaları ev sahiplerine düşen önemli bir görevdir.
Ayrılma zamanının geldiği, resmi yemeklerden sonra, sofrada ev sahibesinin sağında oturmuş olan erkek konuk (şeref konuğu ya da konukların 1 numaralısı) tarafından takdir edilir. Bu erkek konuk, yerinden kal karak ev sahiplerine eşi ile birlikte teşekkürlerini bildirir. Yemeklerin güzelliğini, samimi havanın kendilerin çok memnun bıraktığına dair bir iki söz söyler ve salondan eşi ile birlikte ayrılır. Ev sahibesi onları sadece salon kapısına kadar uğurlar. Salon kapısından dış kapıya kadar uğurlama işini iv sahibi yalnız başına (eşi yanında olmayarak) yapar.
Şeref konuğu, daha doğrusu sosyal mevki bakımından en yüksek olan konuk, yemek verilen evden ayrılmadan öteki konuklar ayrılmaya kalkmazlar.
Konuklar, evden ayrılırken bazı durumları da göz önünde bulundurmak, ona göre hareket etmek ev sahiplerine düşer.
örneğin, konuklar arasında yalnız gelmiş hanım varsa, vakit de geç olmuşsa onun durumu ile ilgilenilmelidir.
Ev sahiplerinin otomobilleri varsa o hanımı evine kadar götürüp bırakmak gerekir. Götürdükten sonra ona otomobilin kapısını açmak ve evinin kapısından girinceye kadar da beklemek ev sahibine düşer.
Bazı hallerde de yalnız hanımın gideceği yere yakın bir yere gidecek otomobilli bir konuk aile olabilir. Ö zaman yalnız hanımı evine bırakma görevini onlara devretmekte bir sakınca yoktur. Yalnız hanımı götürecek kimse mutlaka bir karı - koca davetli olmalıdır. Bunu, her hangi bir sakın cası yönünden değil, konuk hanıma güven verme yönünden düşünerek böyle bir aileyi seçmek gerekir.
|
|
SOFRADAN KALKIŞ Tarifleri Sofra Düzeni ve Servis
|
|