SOFRADA SU İÇME
Normal sofra âdabı, bize, yemek esnasında bir şey içmeden önce peçete ile ağızımızı silmemizi, içtikten sonra da ayni hareketi yapmamızı emreder. Özellikle su içilirken bu yapılır. İçerken de ağzı değil şapırdatmak, en küçük bir nefes sesi bile sızdırmadan, duyurmadan içmek gerekir. Suyu içmeden önce ağzı silmenin sebebi, yağlı olması çok muhtemel bulunan dudakların bardakta yağ izi bırakmasına sebebiyet vermemektir. İçtikten sonraki silme ise dudaktaki ıslaklığı gidermek için yapılmalıdır.
Suyu alırken bardağın tutulmasına da dikkat etmek gerekir. Bardak katiyyen iki elle tutulmaz. Küçük bardakları esasen iki elle tutmanın gereği yoktur. Birisinin uzattığı ya da önümüzde duran bardağı alırken, hangi elimizle alıyorsak, o elin baş parmağı ile sondaki iki parmak arasında tutmak gerekir.
Bardağın içine doğru öksürmekten şiddetle kaçınılmalıdır. Bardak hiç bir zaman ağzına kadar doldurulmuş olmamalıdır. Zira dolu bardağın az bile olsa küçük bir dikkatsizlik sonucu sarsıntı ile dökülmesi ihtimali vardır ve bu dökülme kendi üzerimize olabileceği gibi, yanımızdaki konuğun üzerine de olabilir. Bu bakımdan bir utanma, bir mahcubiyet durumuna sebebiyet vermemek yönünden olduğu kadar, bardağı normal seviyesinin bir hayli aşağısına kadar doldurmakta yarar vardır.
Sofrada suyu içerken ağzı şapırdatmak, aç gözlü bir tavırla içmek ne kadar ayıpsa, içtikten sonra ağzı elin tersi ile yahut avuç içi ile silmek gibi hareketler de o kadar ayıptır. Bu kabil hareketler, yapanların görgüsüzlüğüne verilir, gülünç olur.