Siyez Buğdayı
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
Siyez Buğdayı 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinmektedir.
Geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan ve dağlık arazilerde yetiştirilen Siyez Buğdayı, günümüz buğdayının atası kabul edilmektedir. Latincede bilimsel adı Triticum Monococcum olan Siyez Buğdayı Türkiyede sadece Kastamonu yöresinde, özellikle de İhsangazi, Seydiler ve Devrekâni ilçeleri arazilerinde yetiştirilmektedir.
Siyez Buğdayı işlenerek bulgura dönüştürülmekte ve tüketilmektedir. Genetiği değiştirilmemiş ender besin maddeleri arasında yer alan Siyez Buğdayından elde edilen undan, başta ekmek olmak üzere çok çeşitli gıda maddeleri üretilmektedir. Siyez Unu Islak Kek, geleneksel Kastamonu Et Ekmeği ve Pastırmalı Ekmek gibi yöresel lezzetlerde benzersiz bir gastronomi deneyimi sağlamada da başrol oynamaktadır.
Siyez Bulguru başakçıkları tek taneli olan ve kavuzlu bir yapıya sahip olan Siyez Buğdayının, kaynatıldıktan sonra kurutulması ve tamamen geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde yarılması (kırılma değil) sureti ile elde edilen bir üründür.
Siyez Bulguru üretiminin en yoğun yapıldığı yer olan İhsangazi Yöresi için büyük önem taşımaktadır.
Siyez Bulgurunu tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla yılın ilk hasadıyla birlikte İhsangazi Siyez Bulguru Festivali düzenlenmektedir. Fikir Sahibi Damaklar grubunun Aralık 2011de düzenlediği buğday temalı Terra Madre günündeki fikirden ilham alan İstanbuldaki Slow Food Gençlik Gıda Hareketinin başlattığı çalışma sonuç vermiş ve Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı, İhsangazi Siyez Bulgurunu Türkiyedeki ilk Slow Food Presidiası olarak ilan etmiştir. Türkiyenin ilk Presidium Ürünü İhsangazi Siyez Bulguru, 25-29 Ekim 2012 tarihlerinde İtalyanın Torino kentinde gerçekleştirilen Terra Madre-Salone Del Gusto festivalinde dünya kamuoyunun beğenisine sunulmuş ve Türkiyeyi temsil etmiştir.