Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Sağlık Konuları > Şekerli ve Tatlı Yiyeceklere Dikkat! (2,753 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

Şekerli ve Tatlı Yiyeceklere Dikkat!



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



Şekerli ve Tatlı Yiyeceklere Dikkat!

Hakan Başbuğ

Şekerli, tatlı yiyecekler Ramazan ayının özellikle de Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezleridir. Her ziyarete gittiğimiz yerde şeker veya tatlı ikram edilir, biz de kendi evimize gelen misafirlere aynısını yaparız. Kültürümüzde de tatlıya yüklenen olumlu anlamlar çok fazladır. "Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım" gibi bir deyime sahip olunan bir kültürde elbette bayram vazgeçilmezinin tatlı olması da çok doğaldır.
Ancak ayıp olmasın diye her gittiğimiz yerde tatlı yemek doğru değildir; güzel bir bayram, bir kâbusa dönüşebilir Çünkü şekerli, tatlı yiyecekler verdikleri mutluluğa rağmen fazla tüketildiklerinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Tatlının Yararları:
Tatlının fizikî olarak çok fazla yararından bahsetmek mümkün değil aslında. Tatlının olumlu etkisi olarak enerji vermesinden bahsedilebilir; ancak bunun karşısında zararları çok fazladır. Tabii ki bazı insanlar için tatlının karşı koyulamaz bir lezzet olmasının çeşitli sebepleri vardır. Sonuç olarak insan vücudu şekere ihtiyaç duyar. Özellikle spor yapanlarda veya fazla hareket eden bünyelerde, enerji sarf etmekten dolayı bu ihtiyaç daha fazla olur.
Bunlar dışında tatlılar gerçekten de insanı mutlu eder, sofraları şenlendirir, çocukları sevindirir. Böyle bir güzellikten vazgeçmek, zorunda kalınmadıkça pek de mümkün değildir. Ancak şekerli ve tatlı yiyecekleri tüketirken de her şeyde olduğu gibi ölçülü olunmalıdır.

Fazla Tatlı Tüketmenin Sonuçları:
Eğer canınız her tatlı istediğinde tatlı tüketenlerdenseniz başınız sağlık sorunlarıyla dertte demektir Eğer tatlı krizlerine giriyor ve bu krizlerde mutlaka tatlı yiyorsanız bilmelisiniz ki yediğiniz tatlılar kan şekerinizin ani olarak yükselmesine yol açıyor. Bu ani yükseliş ise baş ağrıları, acıkma krizleri ve psikolojik sorunlar gibi problemlere yol açıyor. Üstelik kan şekerinin ani yükselişi kilo almanızı kolaylaştırıyor. Daha tehlikelisi ise bu tür yiyecekleri fazla tüketmek kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi hastalıkları tetikliyor.
Eğer aşırı tatlı tüketiyorsanız, bağışıklık sisteminizin çökmesi riskiyle de karşı karşıyasınız. Şekerle birlikte maya tüketimi vücudun direncini azaltarak enfeksiyonlara açık bir hâle getiriyor. Aşırı tatlı tüketiminin bir başka etkisi de erken yaşlanmayı tetikliyor olması. Şeker ve şekerli besinler, proteinle birleşerek yeni moleküler yapıların ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu moleküler yapılar ise dokuların deri elastikiyetini arttırarak, daha yaşlı bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep oluyor. Vücuttaki insülin seviyesinin yükselişi de yaşlılığı hızlandıran faktörler arasında yer alıyor. Tatlı tüketiminin ortaya çıkardığı bir başka sonuç ise krom yetersizliği. Bilinçsizce tüketilen meyveler vücutta krom eksikliğini tetikliyor. Kan şekerini dengelemeye yarayan krom mineralinin eksikliği vücut için ciddi sorunları beraberinde getirebiliyor.
Tatlı deyince hep güzel anlar geliyor aklınıza belki ama, aşırı tatlı tüketimi aynı zamanda strese de yol açıyor. Stres hor-monlan iki durumda salgılanıyor. Acil durumlarda gerçekten strese girdiğimizde vücut stres hormonları salgılıyor. Stres hormonunun salgılandığı bir başka durum ise kan şekerinin çok düştüğü durumlar. Fazla tatlı tüketenlerde bu daha sık yaşanıyor.
Vücuttaki vitaminler de aşırı tatlı tüketimi tarafından tehdit altındadır. Aşırı tatlı tüketenlerde A,C,B 12 ve folat (folik asit) vitaminlerinde eksiklik görülür. Aynı zamanda fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demir eksikliği de ortaya çıkar ve besin yetersizliği gözlemlenir. Tatlı yemenin diş çürüklerine yol açtığı ise herkesin bildiği bir gerçek. Ağız ve diş sağlığının bozulması tek başına bir ağız problemi değil maalesef, aynı zamanda kalp krizine kadar giden pek çok hastalığın tetikleyicisi olabiliyor. Fazla tatlı tüketen insanların ortak noktasının ne olduğunu da hepimiz biliyoruz: obezite. Tatlı tüketimi doğrudan şişmanlık nedenidir. Kan şekerindeki büyük dalgalanmalar, aşırı insülin salgılanmasına yol açar ve bu bedenin gereğinden fazla yağlanmasına sebep olur.

Ağzınızı Tatlandırın Yeter:
Gördüğünüz gibi tatlı tüketiminin pek çok olumsuz sonucu var. Elbette tatlı yemekten vazgeçmenizi öğütleyecek değiliz sizlere ancak tüketiminde dikkatli olmakta fayda var. Ramazan Bayramı'na yapacağınız ziyaretlerde tatlı ikramına nazikçe "hayır" demeyi bilmelisiniz. Ayıp olacak diye düşünmeyin, sağlık her şeyin başında gelir.

Tatlı Tüketirken Dikkat Etmeniz Gerekenler:
Bol bol ılık veya sıcağa yakın su için. En iyi, ucuz ve doğal detoks yolu bol temiz su içmektir. Ayrıca doğal maden suyu içmeniz de önemlidir. Maden suyu hem su gereksiniminizi karşılar hem de iyon ve mineral dengenizi sağlamaya yardımcı olur.
Tatlıları tok karnına değil, yemekten bir müddet, tercihen 2-3 saat sonra ve ara öğünde yiyin.
Tatlıları yavaş yavaş küçük lokmalar halinde ve uzunca çiğneyerek yiyin. Bir seferde birkaç porsiyon yemek yerine, bölerek, farklı zamanlarda daha küçük porsiyonlar halinde yiyin.
Tatlıdan sonra bir fincan karanfilli sıcak su veya açık çay, yasemin çayı, yeşil çay, kuşburnu çayı, tarçın çayı gibi bir bitki çayı için.
Tarçın, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda çok şeker veya unlu gıda alınımına bağlı olarak sindirim sisteminde mantar oluşma riskini de azaltır. Tarçını gün boyunca yediğiniz gıdalara özellikle de tatlıların üzerine bolca serpebilirsiniz. Günde 1 tatlı kaşığı kadar tarçın yeterlidir.
Buruk ve acı tattaki baharatları da yemeklerinize ekleyerek kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilirsiniz. Tarçın ve kekik dışında, zencefil, zerdeçal, biberiye, mahlep gibi baharatları da tüketmenizde yarar olabilir. Fazla gazı olanlar içinse kimyon iyi bir yardımcıdır. Mahlep özellikle kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilecek önemli bir baharattır. Kurabiye ve keklere ekleyebilirsiniz.


lezzetler.com sitesinde bulunan .
Şekerli ve Tatlı Yiyeceklere Dikkat! tarifi, Sağlık Konuları bölümüne ait bir tariftir.
Şekerli ve Tatlı Yiyeceklere Dikkat! tarifi, 2,753 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası