Sebzeli Jöle
250 g havuç (kazınıp dilimlenmiş)
250 g pırasa (dış kabuğu alınıp dilimlenmiş)
2 soğan (ince kıyılmış)
4 kereviz sapı (iri kıyılmış)
1 demet maydanoz
1 dal biberiye
1 dal kekik
4 diş sarımsak (kabuğu soyulmamış)
1/2 tatlı kaşığı tuz
8 tane karabiber
45 g toz jelatin
2 yumurtanın akı (ve yıkanmış kabukları)
1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
Büyük bir tencereye 1,75 litre (yaklaşık 7 su bardağı) su koyup, havuçları, pırasaları, soğanları, kereviz saplarını, maydanozu, biberiyeyi, kekiği, sarımsağı, tuzu ve tane karabiberleri ekleyerek, bir taşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kısıp, tencerenin kapağını hafifçe aralık bırakarak,. içindeki su yarı yarıya çekecek kadar (yaklaşık 2 saat) ağır ağır kaynamaya bırakın.
Tencereyi ateşten alıp, suyunu bir süzgeçle büyük bir kâse/e süzün; sonra kâsedeki sebze suyunu ölçüp, gerekiyorsa biraz su katarak 90 cl'ye (yarım su bardağından az) tamamlayın.
Tencereyi çalkalayıp, içini soğuksuyla doldurun. Sonra içine bir yumurta çırpma teli, büyük bir ince tel süzgeç ve kare biçiminde büyük bir parça tül koyup, suyu birta-şım kaynatın. Kaynayınca yumurta çırpma telini, süzgeci ve tülü çıkarın. Kaynar suyu geniş bir kâseye boşaltıp, kâsenin üstüne ince tel süzgeci yerleştirerek içine tülü döşeyin.
Öbür kâsedeki sebze suyunu yeniden tencereye boşaltıp, jelatin, yumurta akı, yumurta kabukları ve sirkeyi katın. Tencereyi ateşe oturtup, sebze suyu ısınırken, çırpma telinin üstüne kaynar su dökerek ısıtın. Sonra çırpma teliyle, yumurta akı yüzeyde kalın bir köpük oluşturana kadar, ateş üstündeki sebze suyunu çırpın. Köpük tabakası oluşunca karışımı ateşte bırakıp (kaynamaya yakın, köpüktencerenin üst sınırına kadar kabaracaktır), kaynamasına izin vermeden tencereyi ateşten aiın ve kabaran köpüğün sönmesini sağlayın. Tencereyi yeniden ateşe oturtarak bu köpüklenme - sönme işlemini üç kez tekrarladıktan sonra, tencereyi bir kenarda 5 dakika dinlenmeye bırakın.
Tenceredeki jöleyi yavaşça, üstündeki köpüğün dağılmamasına dikkat ederek, tül döşenmiş ince tel süzgeçten kâseye süzün ve bir kenarda kurumaya, soğumaya bırakın (iyice soğuyunca, jöle kıvamını bulacaktır).
Sebzeli jöle, buzdolabında birkaç gün saklanabilir. İçinde kaynar su bulunan küçük bir tencerenin üstüne oturtulmuş çukur bir kaba konduğunda, buharla hızla eriyerek kullanılmaya hazır duruma gelir.
Not: Sebzeli jöle, özellikle kanepelerin süslenmesinde kullanılmaktadır. Üstüne doğal bir parlaklık verilmek istenen bütün öbür yemeklerde de kullanılabilir.