Salatalar
Salata renk, görünüş lezzet ve besin değeri dolayisiyle sofralarımızı süsleyen temel gıdalardan biridir. Sofralarda salatanın bulunması hem iştahı açar hem de vücudun vitamin ve madensel madde ihtiyacını tamamlar. Çiğ sebzeler taşıdıkları vitamin ve madensel maddeler bakımından çok önemli besin maddeleridir. Bu bakımdan sofralarda çiğ sebzelerle hazırlanan bir salatanın bulunması çok önemlidir. Sofralarda salata yemeyi alışkanlık haline getiren kimselere ilâç olarak vitamin vermeğe lüzum yoktur. İyi hazırlanmış bir salata hastalıklara karşı koruyucu bir besindir.
Salatalar 4 şekilde hazırlanırlar;
a) Çiğ sebze ve yapraklardan: Çiğ sebze ve yapraklardan hazırlanan salataların görünüşlerinin, canlı ve renkli olması dolayisiyle iştah açıcı ve renkleri dolayisiyle de sofraların süsleridir. Besin değerleri de vücut için çok önemlidir. Hazırlanmasında sebzelerin iri iri doğranması lâzımdır (Vitamin kaybını önlemek için.) Bu tip salatalar hemen yemeğe yakın zamanda yapılmalıdır. Hava teması da vitamin kaybına sebeb olur. Sos olarak üzerlerine limon ve zeytinyağı karışımı dökülmelidir. Bu sos sebzelerdeki C vitaminin harap olmasını önler. Hem de diğer sebzelerdeki A vitaminin (Provitaminin) vucuda yarayışlı hale gelmesinde mühim rol oynar.
b) Haşlanmış sebzelerden: Karnabahar, lahana, kereviz, patates gibi yaş sebzeler, fasulye, mercimek, nohut gibi kuru sebzeler, haşlanarak çeşitli salatalar yapılır. Bu salataların hazırlanmasında en çok dikkat edilecek husus çok az suyla başlamalıdır. Bu salatalara limonlu, sirkeli soslar dökülebildiği gibi limon yerine turunç, ekşi portakaldan hazırlanmış soslar da konabilir.
c) Çeşitli etlerden.
d) Çeşitli meyvelerden.
SALATA SÜSLEMEDE KULLANILAN MALZEMELER:
Salataları süslemek, ince bir zevkin eseridir. Salataları süsleme ve renklendirmede en çok aşağıdaki malzemeler kullanılır.
Siyah veya yeşil zeytin, Haşlanmış yumurta, pancar, havuç, turp, maydanoz, nane dalları, şekilli kesilmiş limon dilimleri, domates, salatalık v.s. gibi çiğ sebzeler.