SALATALAR
Salata: İştah açmak üzere yemek esnasında yenen tuzlu ve ekşili yiyecektir. Veya salata yapmaya yarayan marula benzer ve ondan küçük kıvırcık yapraklı yeşilliklerin tamamı. Bu ve benzerlerinin tuz, sirke, limon, zeytinyağı ve haşlanarak terbiye edilmiş olanlarıdır.
Salata yemekle beraber yenilen iştah açıcı yiyeceklerdir. Halen yurdumuzun birçok yerlerinde salatalar yemeklerden hatta çorbalardan da önce yenir ki, bu da, iştahı açar ve mideyi hazmetmek için konsantre hale sokar.
Çiğ yenen meyve ve sebzeler metal tuzları ve vitamin bakımından zengin besinlerdir. Şekerli olduklarından ısı ve hararet verirler. Çiğ yenen bu besinler görünüşleri, tatları, fazla sulu olmaları ile iştah açıcıdırlar.
Sebzeler bekletilecek ise yıkandıktan sonra kökleri su içinde kalacak şekilde bir kaba konulursa, bozulmadan uzun zaman muhafaza edilirler. Sebzeler salata olarak hemen yenecek ise salata yapılarak sofraya getirilir. Salata yapılırken sebzelerin iri doğranmasına dikkat edilmelidir. Çünkü iri doğranan sebzelerin beslenme değeri, küçük olarak doğranan sebzelerden fazladır.
Salata; soframızı süsleyen, sürekli aranan lezzetli ve besin değeri bakımından kıymetli olan bir yiyecektir.
Salata; hazırlayan insanın zevklerini yansıtır. Salatalar içine konan malzemelere göre isim alırlar. Bazı malzemeler haşlanır. Bazıları da çiğ pişmemiş olarak kullanılır.
Karnabahar gibi sebzeler salata yapılırken haşlanılarak kullanılır. Haşlanırken az suda haşlanır.
Çiğden hazırlanan salataları hazırlarken ise sebzeleri bol suyla iyice yıkanır. Çünkü vitamin değeri bakımından çiğ sebze salatalarının özel bir yeri vardır. Ayrıca salatalar yenmesine yakın bir zamanda hazırlanmalıdır. Hazırlanıp da bekletilen salatalarda vitamin kaybı olur. Çok beklerse vitamini hiç kalmaz.