Rusya Mutfağı
Rusya farklı kültür ve damak tatlarını barındıran ve imparatorluk dönemi ihtişamını sergileyen zengin bir mutfağa sahiptir.
Rus Mutfağında deniz mahsulleri, tavuk, mantar, çilek ve bal doğanın sunduğu zenginliklerdendir. Çavdar, buğday ve darı çoğunlukla ekmek ve krep için kullanılmaktadır.
Rus Mutfağının özünde çorbalar, balık ve etten yapılan yemekler yer almaktadır. Ayrı mutfak kültürlerini bir arada bulunduran sentez bir mutfak olmasına rağmen Rus Mutfağının en büyük ortak özelliği, ülkenin hemen hemen her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharatlardır. Dereotu, anason, nane, soğan, sarımsak; tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi bileşenler tatlı ile tuzlu su balıkları ile et ve sebze yemeklerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Kuzey Rusya'da "shchi" (lahanalı ve balşıklı bir çorba), lahanalı yemekler ve çoğunlukla arpa ile yapılan yemekler tercih edilir.
Don Bölgesi'nde "ucha" denilen ve domatesle yapılan balık çorbası.
Güney Rusya'da ise dünyaca ünlü "borsc çorbası" meşhurdur.
Ormanlık bölgelerde av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri çok tüketilmektedir. Mantar, hemen hemen her yemekte yer almaktadır.
Tatlılar, yaban mersini ve ribes gibi orman yemişleri ve balla yapılmaktadır. Bal, ayrıca Sibirya'nın bazı bölgelerinde de kullanılmaktadır.
Rus Mutfağı sadece yiyecek ve içeceklerinin zenginliği ile değil, çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çekmektedir. Yemeğin tadı kadar sunumu da çok önemli olduğu için gösterişli aksesuarlar sofra atmosferine seçkin bir hava katma amacıyla kullanılmaktadır.