Ruh sağlığı mutfaktan geçiyor
Alınan gıdalarla ruh sağlığı ve davranışlar arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Davranışları yönlendirmede "nörotransmiter" diye adlandırılan sinirsel kimyasalların etkili olduğunu, bu kimyasalların kanda azalması veya artmasının besinlerle yakından ilgili olduğunu biliyoruz.
Beslenmede bir gıdanın bile eksik alınmasının depresyona kadar varan sonuçlar doğurmaktadır. B1 vitamininin yetersiz alınması durumunda zihinde bulanıklık, olaylar arasında koordinasyon kurmada güçlük, huzursuzluk, uyku bozukluğu, yorgunluk ve ileri durumlarda depresyon görülebilmektedir.
B2 vitamini yetersizliğinde ise demir emiliminin bozulduğunu biliyoruz. "Bu durumda kansızlık ortaya çıkar. Troid bezinin aktiviteleri, vücutta hücrelerin yapısını koruyan sistemler bozulur. C vitamininin yetersiz alınması halinde ise yorgunluk, halsizlik, içe kapanıklık, anemi, baş ağrısı, kalsiyum yetersizliğinde baş dönmesi, tansiyonda değişiklikler, magnezyum eksikliğinde ise aşırı duyarlılık, kişisel olarak aşırı hassasiyet görülür.
Çinko yetersizliğinde nöropsikolojik bozukluklar görülebilmektedir. Folik asit yetersizliğinde unutkanlık, yorgunluk, stres artması, uykusuzluk, anksiyete görülebilir. B12 vitamini yetersizliğinde ise hafıza kaybı, halüsînasyonlar ve depresyon oluşabilir.