Revani Hakkında
Revani tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan en sevilen şerbetli tatlılardan biri olarak yerini koruyor. Revani tatlısının isminin kökeni ise Osmanlı dönemine dayanıyor. Revani kelimesinin, Osmanlı Türkçesinde "revân" kelimesinden türediği düşünülüyor. Bu kelime ise "akıcı, hafif, hoş, leziz" anlamına geliyor. Revani tatlısının ağızda dağılan yumuşak yapısı ve şerbeti güzel çekmesi nedeniyle bu ismin verildiği düşünülüyor.
Bazı kaynaklara göre, revani tatlısı Sultan 4. Murad zamanında bugün Ermenistan'ın başkenti olan Erivan'ın fethedilmesi üzerine ortaya çıktığı düşünülüyor. Osmanlı'nın şimdiki Ermenistan topraklarında elde ettiği zaferden sonra sarayın aşçıları padişah için yeni bir tatlı icat etmişler ve bu tatlıya da 'Revan'ın fethi şerefine revanî' adını vermişler. Revani tatlısı, özellikle Osmanlı saraylarında ve Anadolu mutfağında uzun yıllar boyunca popülerliğini korumuş. Günümüzde ise Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olarak hâlâ tüketiliyor.
Revani tatlısı, özellikle Osmanlı'nın doğu seferlerinden sonra Anadolu ve Balkanlar'da yaygınlaşmış ve bu bölgelere özgü farklı revani tarifleri türemiştir. Günümüzde Yunanistan'da "Revani" veya "Ravani", Arap ülkelerinde ise benzer tatlılar "Basbousa" adıyla biliniyor.