Pilavuna (Kıbrıs)
KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi
8 kilo un
Hamur mayası
2 adet margarin
2 adet yoğurt
7 kilo nor (lor)
2 paket süt
30 gr şeker
700 gr hellim
24 adet yumurta
1 tabak kuru üzüm
1 kasık tuz
4 adet vanilya
1 adet toz maya
1 demet maydanoz
150 gr su
20 gr nane
Susam
Çesitli baharatlar
Pilavunun hazırlanması için öncelikle hamur yoğrulur. Hamur, yarım saat kadar ekmek teknesinde yoğrulduktan sonra, on dakika dinlenmeye bırakılır ve pilavunun içi hazırlanmaya baslanılır. Bir taraftan nor ezilirken, diğer taraftan da kuru üzüm, tuz, vanilya, toz maya, yumurta ve maydanoz kesilip, hazırlanan içe eklenerek iyice karıstırılır. Artık pilavunun içi hazır hale gelmistir. Simdi ise yoğrularak dinlenmeye bırakılan hamur, yuvarlaklar halinde küçük küçük parçalara ayrılır. Oklava ile açılırken ara ara üzerine un serpilir. Hazırlanan içler, -hamurun kenarları harcın üstünü hafif örtecek sekilde -özenle açılan hamurlara yerlestirilir, düzeltilir ve fırına sürmek için katlanarak son sekli verilir. Hamurun ortası açık kalır, görünümü kareye benzemektedir. Daha sonra böreğin yerlestirileceği tepsi yağlanır ve pilavunalar tepsiye yerlestirilir. Fırına sürülmeden önce, pilavunaların üstlerine fırça ile yumurtaların sarısı sürülür, susam ve çörekotu serpilir.
Üzerine az miktarda rendelenmiş hellim peyniri ve kuru nane eklenir ve ardından fırına verilen pilavunalar yarım saatte pismiş olarak servise hazır hale gelir. Yanında içecek olarak çay ya da meyve suyu ikram edilir.
Not: Pilavuna Kıbrısa özgü kahvaltılık çörektir. Kıbrıslı Rumlar paskalyalarda, Kıbrıslı Türkler ise özel günlerde, düğünlerde, sünnet törenlerinde ve bayramlarda konuklarına pilavuna ikram ederler. Pilavuna, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin ortak sentezi olan bir çörektir. Pilavunanın yapımı köy geleneğine göre değisir. Mesela bazı köylerde iç hazırlanırken, sadece nor ya da hellim kullanılır. Pilavuna, kahvaltının yanı sıra yöre halkının beş çaylarının vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır.
Pilavuna böreğinin ikramı sırasında, sofralar muhakkak Kıbrısa has olan tursular ve ılık zeytinyağı içerisindeki çakıstes zeytinleriyle donatılmaktadır. Çakıstes zeytini bilinen yesil zeytindir. Kıbrısta yesil zeytin bu adı almaktadır.