Peynirin Tarihçesi
https://www.sabah.com.tr
Peynirin tarihçesi günümüzden 8500 yıl önceye dayanmaktadır. Ortaya çıkışı ve keşfedilmesi hususunda değişik varsayımlar bulunmaktadır.
Bazı tarihçiler, ilk peynirin Arap bir gezginin, koyun midesinden yapılmış olan bir tulumun içine koyduğu sütün kendiliğinden peynire dönüşmesi yoluyla bulunduğunu düşünmektedir.
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise, ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. yy civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynirin izine rastlanmıştır.
Bazı kaynaklarda ise ilk peynirin Orta Asya'da yapıldığı iddia edilmektedir. Tibetliler, Tatarların ilk peyniri Araplardan önce yaptığını düşünmektedir. Değişik tarih kaynakları incelendiğinde ilk peyniri Fin göçebelerinin Akdeniz ülkelerinde yaptığı varsayımları bulunmaktadır. Değişik kaynaklar farklı milletlerin ilk peyniri yaptığını ya da keşfettiğini söylese de; yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında M.Ö 4000 yıllarına ait peynir kalıntılarına ve peynir yapım alet ve kaplarına rastlanmıştır. Peynir ilk yapıldığı zamanlarda tapınaklarda tüketilmeye başlanmış, daha sonraki medeniyetlerin gelişme hızı nedeniyle kullanım alanı genişlemiştir. Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile beraber Avrupa'ya göçün artması ile peynir üretimi daha da artmıştır. Burada manastırlarda yapılan peynirler Avrupa ülkelerindeki peynir çeşitliliğini oluşturmuştur. Kendi tarihimizde ise Kaşgarlı Mahmut'un yazmış olduğu Divanu Lügati't Türk adlı eserde peynirden bahsetmiştir. Ayrıca 11.yy'da yazılan Yusuf Hacib'e ait olan Kutadgu Bilig eserinde de peynir çeşitlerinden bahsedilmiştir. 1680 yılında Osmanlı padişahlarından 4. Murat'ın Nizamnamesi'nde ise yoğurt ve peynir fiyatlarının ayarlanması konusu ele alınmıştır. Yine Osmanlı İmparatorluğu'nun 1851'de katılmış olduğu İngiltere'deki sergide tulum, kaşar ve lor peynirleri sergilenmiştir.