PASTALARI SERVİSE HAZIRLAMA VE SERVİSİ
Hazırlanan büyük pastaların servisinde dikkat edilecek hususlar şunlardır:
1 Ayrı bir yerde hazırladığınız ve süslediğiniz pastayı bulunduğu yerden kaldırıp geniş ve düz olan tabağa alırken pasta ile bulunduğu yer arasına geniş yüzeyli bir bıçak veya düz bir spatül sokup, sol elinizle de pastanın kenarlarını hafif tutup pastayı servis yapacağınız tabağa alınız.
2 Pastayı servis yapacağınız tabağın çukur olmaması gereklidir. Çukur tabaklar, pastanın şeklinin bozulmasına sebep olur. Pasta yumuşak olduğu için çukur tarafa doğru kayarak çökmeye ve şeklinin bozulmasına sebep olur. Böyle tabakların çukur kısmının üzerine çukurluğu kapatacak şekilde karton veya herhangi bir araç koyabilirsiniz.
3 Yuvarlak pastalar, yuvarlak tabak veya tepsilerde; dikdörtgen veya kare pastalar o şekildeki kaplarda servis yapılmalıdır.
4 Katlanmış rulo şeklinde pastalar da kayık tabaklarda daha güzel durur.
5 Pastaları servis yaparken servis tabağının üstüne peçete veya herhangi bir kâğıt koymayınız. Kesme ve servis işleri güçleşecektir.
6 Pastaları servis yaparken, tabakların etrafındaki krema bulaşıklarının olmamasına dikkat ediniz.
7 Pastayı çay masasında servis yapacaksanız, pastayı masanın tam ortasına getirip koyunuz, etrafına diğer küçük bisküvileri zevkinize ve alma rahatlıklarını düşünerek yerleştiriniz.
8 Pastayı masada değil de salonda oturan dostlarınıza ikram edecekseniz, pastayı şeklini bozmayacak şekilde mutfakta kesip, misafirlerin görebileceği bir yere koyup, oradan misafirlerinize ikram etmek gerekir. Pasta kesildiği zaman şekli ve süsü bozulabilecek durumda ise, önce pasta bütün ihtişamıyla ortaya getirilir. Salonda servis yapılabilecek bir yere konur, orada kesilip misafirlere ikram edilir. Bundan amaç, büyük bir özen ve titizlikle hazırladığınız pastayı dostlarınıza göstermeden kesmemektir. Bu özen ve titizlik de dostlara değer verdiğinizi gösterecektir. Bundan da sevdikleriniz gurur duyacaktır.
9 Pastayı herhangi bir amaç için hazırlamışsanız (düğün, nişan, yaş günü, veda partisi vb.) gibi, ilk bıçak darbesini onların vurması gereklidir. Sonra onların elinden alınır, ev sahibi veya bu konuda maharetli olan kişiden yardım isteyerek, pasta kesilir ve dağıtılır. Eğer böyle bir durum yoksa, o toplulukla bulunan yaş veya mevkice en büyük olan bir kişiye teklif yapılır, ilk bıçak vurması ondan istenir. Bu durumlar o kişilere hürmet edildiğini gösterir. Sadece ilk bıçağı pastaya sokmakla, onların görevi biter; yoksa, bütün pastanın onlar tarafından ikramı hiçbir zaman uygun değildir. Bunu ev sahibi yapmalıdır.
10 Pastayı kesip ikrem ederken mümkün olduğu kadar şeklinin ve süsünün bozulmamasına dikkat etmek gerekir.
11 Pastaları keserken ve parçalara ayırıp pasta tabağına koyarken, pasta tabağıyla orantılı bir büyüklükte kesmek daha doğrudur. Çok küçük bir pasta tabağında büyük bir pasta parçası, hem çirkin durur, hem de yiyecek olan kişi, pastayı rahatça kesip, yiyemez.