Mıhlama
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
600 gram peynir
250 gram tereyağı
1 çorba kaşığı mısır unu
1 çay bardağı su
1 adet yumurta sarısı
Tereyağı bir tava içerisinde köpürünceye kadar eritilir. Peynir, mısır unu ve su bir başka kapta kıalıncaya kadar karıştırılır. Kıvamını aldıktan sonra, bu karımın içerisine yumurta sarısını koyup üzerine erimiş olan tereyağı dökülür ve yemek servise sunulur.
Not: Bölgenin coğrafi yapısı Karadeniz insanının beslenme biçimlerini de etkilemiştir. Dik yamaçları aşıp tarlalarına, evlerine gitmek için yöre insanının enerji verecek gıdalara ihtiyacı vardır. Bunun için de o yörede yetişen mısır en çok tercih edilen yemek hammaddesidir.
Yöre insanının hayatını kolaylaştırmak için hazırladığı, hareketli ve dinamik bir yapıya sahip olan Karadeniz insanlarını tok tutan ve enerji veren, yemeklerden birisi de mıhlamadır. Bu isimle anılan ve içerisine kıyma, patates gibi farklı malzemelerle de oluşturulan mıhlamalar da mevcuttur. Çeşitli adlarla Karadenizin farlı yörelerinde lokantalarda yerini alan bu yemek; bilhassa yayla turizminin ön plana çıkmasıyla birlikte, gelen yerli ve yabancı turistlere ikram edilmiş ve kısa sürede kabul görmüştür. Turizm sahasında önemli bir paya sahip olan yemek sektöründe Karadenizli girişimciler atak davranmış ve mıhlama ile birlikte yöresel yemeklerini gerek ülke içi ve gerekse yurt dışında, tanıtma fırsatını yakalamışlardır. Bu sayede mıhlama dünyanın birçok yerinde aranan ve bilinen bir yemek olmayı başarmıştır.
Fotoğraf "KARATAYLI" tarafından gönderildi. 23.09.2020