Serinletici bir içecek olarak limonatanın, M.Ö. 600 yıllarında ilk defa yapılmaya başlanmış.
Limonlu içecek, ilk olarak Fransa'da Kral I. Louis döneminde ortaya çıktı. Saray çalışanı, yanlışlıkla meyve suyuna maden suyu eklemiş ama onu krala sunmaktan da korkmamış. Kralın "Bu nedir?" sorusuna saraylı cevap verdi: "Schorle, majesteleri." Kral, içeceği beğendi ve o zamandan beri Shorle, kraliyet limonatası olarak adlandırılmaya başladı.
Bugünkü formuna ulaşana kadar uzun bir yolculuğu olmuş limonatanın. Tarihi, Mısır'da 12. yüzyıl başlarında yapılan limon suyu ticaretine kadar uzanıyor. Sonraki yüzyıllarda aynı bölgede limon suyunun bal ve hurma ile karıştırılarak içildiği de günümüze ulaşan bilgiler arasında.
Bugün bildiğimiz şekliyle limonatanın tarihi, 7. yüzyılda Fransa'da başladı. Daha sonra su ve limon suyuna şeker ilavesiyle meşrubat olarak yapılmaya başlandı. Limonatanın temeli, şifalı kaynaklardan getirilen maden sularıydı. Limonatanın malzemeleri çok pahalı olduğu için sadece aristokratlar böyle bir içeceği tüketebilirdi. Aynı zamanda, İtalya'da da limonata ortaya çıktı. Limon ağaçlarının bolluğu limonata maliyetinin düşmesine izin verdi ve orada da daha hızlı popülerlik kazandı. İtalyan limonatası; diğer meyvelerin ve bitkisel infüzyonların eklenmesiyle hazırlandı.
1767'de İngiliz bilim adamı Joseph Priestley, karbondioksiti ilk önce suda çözdü. Suyu karbondioksit kabarcıklarıyla doyuran bir cihaz tasarladı. Karbonatlı suyun ortaya çıkışı, limonatayı daha sıra dışı ve daha popüler hale getirdi. İlk karbonatlı limonatalar, limondan sitrik asit çıkarmayı öğrendiklerinde 19. yüzyılın başlarında ortaya çıktı.
20. yüzyılın başlarında, kapalı şişelere efervesan aromatik bir içeceğin konulması mümkün hale geldiğinden halk için büyük ölçekte limonata üretilmeye başlandı.
Sovyet döneminde limonata ulusal bir içecek haline geldi. Doğal meyve özleri, bitki özleri ve şekerden üretildi. O zaman limonata sadece meşrubat değil, aynı zamanda canlandırıcı bir içecekti.
Narenciyegiller ailesinden olan limondan yapılan limonata, şekerli ve diyet olarak tüketilebilmekte, kilo vermek isteyenler için de takviye bir içecek olmaktadır. Aynı zamanda dinçlik veren limonata içeceği, yapay asitli içeceklere göre daha sağlıklıdır. Limonun içeriğindeki C vitamini suda çözünerek vücuda zindelik vermektedir.
|