LEKELER
Çay: Kahvaltı masanızda bembeyaz örtünüze çay mı döktünüz? Veya yeni giydiğiniz bembeyaz eteğinize çay döktünüz hiç üzülmeyin ama hiç bir şey yapmadan çay dökülen yere bol limon kolonyası serpin bırakın kurusun kolonya uçunca lekenin de kalmadığını göreceksiniz.
Kahve: Sofra örtüsüne kahve dökülürse, eğer örtünün diğer tarafları temiz ve lekesiz ise lekeyi gliserin ile temizlemek mümkündür. Kahve lekesinin üzerine bol gliserin dökülür ve bırakılır sonra o kısım ılık su ile çalkanır ve tersinden ütülenir.
Çiklet : Lekenin üzerine buz sürülüp sertleştirilirse bıçakla sıyrılması daha kolay olur. Sünger ile limon suyu ya da bir yağ eriticisi kullanılır.
Mevva : Eğer kumaş sıcak suya girebilecek bir kumaşsa 30 cm. yükseklikten lekenin üzerine kaynar su dökülür. Meyva lekelerini hemen soğuk su ile silmek gerekir. Bazı meyva suları önce leke bırakmadığı halde zamanla kahverengi ya da sarımsı bir renk alırlar. Eğer leke çıkmazsa, üstüne limon suyu sıkıp güneşte bırakmayı denemek gerekir.
Şeffaf flaster yara bandı : Yapışkan madde keskin olmayan bir bıçakla mümkün olduğu kadar kazınır. Herhangi bir yağ eriticisi süngerle sürülür. Limon suyu da kullanılabilir.
Çikolata ve şeker : Soğuk suda yarım saat kadar ıslatılır. Deterjanla yıkanıp iyice durulanarak temizlenir. Eğer hâlâ yağlı bir leke kalmışsa, yağ eriticisi kullanılır. Lekelenen madde yıkanmayan cinsten ise sünger ile soğuk su kullanılır.
İçecekler : Mümkün olduğu takdirde sabun ve su ile yıkanır ya da sünger ile soğuk su sürülür. Eğer alkol kumaşın rengini bozmuyorsa sünger ve alkolle silinir.
Pas : Lekenin üzerine tuz serpilir, üzerine de limon suyu sıkılarak güneşte kurumaya bırakılır. İyice durulanır. Gerekirse işlem tekrarlanır.
Tırnak ciâsı : Lekeye süngerle aseton sürülür. Kumaş sentetik elyaftan yapılmışsa, önce başka bir yerinde denemek gereklidir.
Mum : önce keskin olmayan bir bıçakla mum mümkün olduğu kadar sıyrılır. Sonra lekeye iki taraftan temiz kurutma kâğıdı ya da ince tuvalet kâğıdı konur, çok sıcak olmayan ütü ile ütülenir. Eğer leke tamamiy-le çıkmazsa, hernangi bir yağ eritici ile silinerek çıkarılır.
Boya : Lekeyi mümkün olursa kurumadan çıkarmaya çalışmalıdır. Eğer boya kutusunun üzerinde boyayı inceltmek için belirli bir madde yazılı ise en iyi boya çıkarıcı olarak o madde kullanılır. Yıkanabilen kumaşlar deterjan ve su ile yıkanarak temizlenir. Eğer boya kurumuşsa süngerle terebentin sürülerek çıkarılır. Terebentin kurumadan kumaş deterjanlı sıcak suya batırılıp bir gece bekletilir.
Küf : Kumaşın içine işlemeden sabun ve su ile yıkanır, güneşte kurutulur. Eğer leke çıkmamışsa çamaşır suyu kullanılır. Yıkanmayan kumaşları hemen temizleyiciye yollamak faydalıdır.