Laz Böreği (Trabzon)
Hamuru için:
Süt 1.5 çay bardağı
Tereyağı 2 çorba kaşığı
Un 2-3 su bardağı
Buğday nişastası 1 su bardağı
Tuz 1 çay kaşığı
Üzerine:
Tuzsuz tereyağı 200 gram
Karabiber 1 çay kaşığı
Muhallebi için
Süt 5 su bardağı
Pirinç unu 1 su bardağı
Şeker 1 su bardağı
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Yumurta sarısı 3 adet
Tuz
Şerbet için:
Şeker 1 su bardağı
Su 1 su bardağı
Limon 1 adet
Şerbeti hazırlamak için, su ve şeker bir tencerede kaynatılır ve ocaktan almaya yakın limon suyunu damlatıp karıştırdıktan sonra şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakılır.
Hamur malzemelerinde hamur yapılıp dinlenmeye bırakılır. Dinlenmiş olan hamuru 10 bezeye ayırıp, 5 tane tatlının altına, 5 tane de üstüne olmak üzere 10 tane yufka açılır.
Altta kalacak olan 5 yufkayı tepsiden daha büyük açılmalı, 5 yufkadan sonra üzerine konacak muhallebi tepsiden dışarı taşmasın, ilk 5 adet yufkayı her yufkanın arasına tereyağı sürerek tepsiye dizilir.
İlk 5 yufka tepsiye dizilince, muhallebi için; bir tencerenin içerisine sütü koyup kaynatılır.
Bir kabın içerisinde 3 yumurtanın sarısını, pirinç ununu, tuzu, karabiberi ve şekeri karıştırarak sübye hazırlanır.
Hazırlanan sübye kaynayan sütün içerisine eklenir. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirilir. Muhallebi piştikten sonra biraz bekletilir ve muhallebinin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yufkaların üzerine dökülür.
Tepsinin kenarlarından aşağı sarkan fazlalık yufkaları kesip muhallebinin üzerine atılır. Sonra kalan 5 yufkayı aralarına tereyağı sürerek muhallebinin üzerine dizilir. Tepsinin yanlarından sarkan fazlalık kısımları bu sefer tepsinin kenarlarına doğru yufkanın altına sıkıştırılır. Daha sonra dilimlenir ve üzerine kalan tereyağını dökülür.
175 derecede 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarıp ilk hararetini giderdikten sonra şerbeti dökülür ve yarım saat dinlendirilir. Daha sonra dilimler halinde üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.
Not. Bu tatlı daha çok Doğu Karadenizde Artvin, Rize ve Trabzonda hazırlanır.