KUŞKONMAZLARIN PİŞİRİLMESİ
Avrupa'da yetişen kuşkonmazlarla yurdunuzda yetişenler arasında büyük farklar çanaktadır.
Yurdumuzda yetişen kuşkonmazlar ne katlar körpe olurlarsa oısunlar mutlaka saplatan dış kısmını tıraş edercesine incecik keserek atmak gerekir. Bu kesme veya kazıma işlemi sırasında kuşkonmazlar ne kadar kart aharlarsa olsunlar uçlarındaki morumsu veya yeşil bölüme dokunmak doğru değildir.
DEMETLENMELİDİR
Kuşkonmazların dışları kazındıktan sonra bunların uçları yani morumsu bölümleri yerde tutularak beş-on kuşkonmaz bir araya getirilerek demet yapılır. Kuşkonmazlar demetlendikten sonra sapları yani morumsu olmayan bölümleri aynı boya göre ayarlanır ve fazlalıklar kesilip atılır.
BOL SUDA HAŞLANMALIDIR
Böylece aynı boyda olan demetler mümkün olduğu kadar bol suda haşlanır. Genel olarak yarım kilo kuşkonmaz için 8 bardak su ve bir çorba kaşığı tuz hesaplanır. Kuşkonmazların ağırlığına göre su ve tuz miktarı çoğaltılır. Az suda haşlanan kuşkonmazlar acı olurlar.
Kuşkonmazların morumsu uçları daima kaynamakta olan suyun buhariyle pişmeli-dir. Bunun için kuşkonmazlar tencereye dikine oturtulur ve su uçlardan bir parmak aşağıda kalacak biçimde ayarlanır.
Böylece tencereye konan kuşkonmazlar ortadan daha az bir ısıda 20-23 dakika kadar haşlanmalıdır. Kuşkonmazların hafifçe yumuşamaları, yeter. Gereğinden fazla haşlanarak iyice yumuşak bir duruma getirilen kuşkonmazlar lezzetlerini kaybederler.
SOĞUK SUDA DİNLENDİRMELİDİR
Kuşkonmazlar haşlanınca bunları hemen sıcak sudan çıkarıp içinde soğuk su bulunan bir tencereye atmalı ve böylece yarım saat bırakmalı. Soğuk suya alınmayan yurdumuzdaki kuşkonmazlar acımtırak olmaktadırlar. Mümkünse bu yarım saat içinde kuşkonmazların soğuk suyu birkaç defa değiştirilmelidir.
Kuşkonmazlar soğuk sudan çıkarılınca gene dikine tutularak üç dakika kadar temiz sıcak suda kaynatılarak ısıtılırlar. Sonra kurulanır, demetlerinin ipleri çıkarıldıktan sonra düzgün bir biçimde servis tabaklarına yerleştirilirler ve salçasiyle birlikte servis yapılır.