Közleme Patlıcan Turşusu (Aydın)
Aydın Valiliği
4 adet topan patlıcan
2 adet yeşil biber
1 baş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı koruk ekşisi suyu
Tuz
Patlıcanlar bıçağın sivri ucuyla birkaç yerinden delinir, yumuşayıncaya kadar közlenir. Üst kabukları soğuk su içinde kolayca soyulur. Yeşil biberler közlenir, kabukları soyulur, kabaca doğranır. Kabukları soyulan patlıcanlar küçük küp şeklinde doğranır, biberlerle birlikte kavanoza yerleştirilir.
Havanda tuzla dövülen sarımsak aroması ortaya çıkana değin iyice ezilir. Zeytinyağı ve koruk ekşisi, yavaş yavaş homojen bir sos elde edilene kadar karıştırılır. Patlıcan ve biberlerin üzerine dökülür. İyice karıştırılır. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Ilık olan kavanozdaki turşu, iyice soğuyunca servis edilir.
Not: Gelinlerin çamaşırları teknede, suyu odun ateşinde kaynattığı dönemde ocaktaki köze patlıcan ve biberleri atıp, közledikten sonra koruk suyu ile tarator yapıp sofraya koyduğu için “gelin turşusu” adını almış turşularımızdan. Aydın’da yetişen sebzeler arasında patlıcanın özel bir yeri vardır. Kahvaltı öncesi ocakta közlenmeye bırakılır. Topan patlıcan ocak üstü közleme için ilk tercihtir.