|
|
Köfte Yapmanın Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168010
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2022
314 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köfte bu kadar özel bir yemekken işin hakkını vermeden yapmak olmaz. Zamanla herkes kendine ait bir sır geliştirmiş, bir pişirme, yoğurma ve sunma şekli oluşturmuştur. İyi köfte yapmanın püf noktalarını bilmeyen, ne yaparsa yapsın güzel köfte yapamaz. Ana malzeme, kıymadır. Kıyma güzel değilse, o köfte güzel olmaz! Köftelik kıymanın kuralı yüzde 70 et yüzde 30'u yağ olmasıdır. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır. Orta yağlı dana koyun karışımı bir kıyma, köfte için en ideali olacaktır.
Ne kadar ekmek o kadar köfte değil
Burada kural 1'e 1 oranında değildir. Köfte kadar ekmek kullanmamak gerekir. Ama köfte miktarının 4'te 1'i (çeyreği) kadar ekmek içi ya da galeta unu kullanabilirsiniz. Galeta unu ya da ekmek içi, köftenizin dağılmamasını sağlar. Eğer ekmek içi kullanacaksınız, ekmekleri öncelikle ıslatıp, sonra suyunu sıkıp, harca katmanız, köftelerin dağılmasını daha fazla engelleyecektir.
Köfte harcını en az 10 dakika dinlendirin
Yoğurduğunuz köfte harcı yorulmuştur. Mutlaka bir süre dinlendirin. 10 dakika bile yeterli gelecektir fakat 30 dakika kadar dinlenmesi idealdir. Tuz, karabiber, kimyon üçlüsünü köfteden eksik etmeyin. Köfteye sonradan tuz eklemek olmaz. En ideali köfte harcını yoğururken tüm baharatları katmanızdır. Tercihen tuz ve karabiberi rendelenmiş soğanların üzerine katmanızken, kimyonu harcı biraz yoğurduktan sonra ilave etmeniz daha lezzetli köfteler yapmanıza yardımcı olacaktır. Hatta köftede baharat o kadar önemlidir ki, tavuk köftesini bile enfes baharatlar ile bambaşka bir noktaya taşıyabilirsiniz. Köftenin yanında patates, pilav ve turşu olmadan olmaz tabii. Ama yanında güzel bir sos ile de servis edebilirsiniz.
Yumurta, köftenin piştikten sonraki kıvamını veren en önemli malzemedir. Yumurtasız köfte kayış gibi ve kupkuru olur. Yumurta kokusunu sevmiyorsanız, köfte harcının içine az miktarda süt katabilirsiniz. Süt kıymanın yumuşamasını ve lezzetinin artmasını sağlayacaktır. Kıymanın tadını biraz azaltmak istiyorsanız, içine haşlanmış patates de ekleyebilirsiniz. Köfte harcının içine maydanoz da katabilir ya da daha marjinal bir şeyler denemek istiyorum derseniz, çekirdekli köfteyi deneyebilirsiniz.
Soğansız köfte olmaz!
Köfteye tat tuz veren en önemli malzemelerin başında gelir soğan. Ben soğan sevmiyorum, sevsem bile doğrayamıyorum diyorsanız, hiç köfte yapmaya kalkışmayın. Soğanı güzelce rendelemek ya da en azından rondodan geçirmek şart. Üstelik soğanın suyunu da sakın ola ziyan etmeyin. Kıymalı köfte harcınızın kıvamını ve lezzetini o soğanın suyu verecektir.
|
İyi Köfte Nasıl Yapılır? |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175410
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2023
218 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sultanet.com
İlk olarak bayat ekmeklerden bahsedelim. Bayat ekmekleri köftede kullanmak annelerimizden öğrendiğimiz oldukça etkili ve israfı önleyen bir yöntemdir. Ancak bayat ekmekleri kabuklarıyla birlikte koymak köftemizin kalitesini düşürecektir. Bu nedenle köfteleri sadece bayat ekmek içleriyle hazırlamalıyız. Böylelikle köfteler, sert olmayacaktır. Bayat ekmeğiniz yoksa ya da kullanmak istemiyorsanız, köfte yaparken galeta unu da kullanabilirsiniz.
Bir diğer husus köfte harcını yoğurmaktan kaçınmaktır. Kaşıklarla ezilen köfteler hiçbir zaman elle yoğrulan köftelerin tadını vermez. Gerekirse eldiven takın ama köftenizi elinizle iyice yoğurun. Böylelikle hem köfte harcına metal tadı geçmez hem de malzemeler iyice ezilerek harmanlanmış olur.
Köftelerimizin vazgeçilmez malzemesi elbette soğandır. Ancak soğanları doğrayarak eklemek başlıca hatalarımızdan biridir. Soğan köfteye rendelenerek ve suyu sıkılarak eklenmelidir. Böylelikle hem köftenizde gereksiz bir acılık olmaz hem de köfte yerken ağza parça parça soğanlar gelmez.
Köftelik kıyma satın alırken, ikinci kez çektirmeniz de köftenize lezzet katacaktır. Ayrıca köftenin tamamen yağsız kıymadan yapılması gerektiği bir hurafedir. Kıymanız %20-25 oranında yağlı olmalı ki, köftenize tat versin.
Köftenizi dinlendirmeniz de çok önemlidir. Daha lezzetli köfteler istiyorsanız harcınızı hazırladıktan sonra, 1-2 saat kadar dinlendirin ve pişirme işlemine öyle başlayın. Harcın daha iyi oturduğunu fark edeceksiniz.
En iyi köfteler kısık ateşte pişirilmiş köftelerdir. Yüksek ateşte pişirilen köftelerin dışı her ne kadar pişmiş gibi görünse de içleri çiğ kalmaktadır. Köfteleri pişirirken çatalla çevirmek de düştüğümüz en büyük yanlışlardan biridir. Henüz pişerken çatal ile buluşan köfte, dağılabilir ve gereksiz bir şekilde yağlanabilir. Bu nedenle köftelerinizi pişirirken maşa kullanmak, faydalı bir yöntemdir. Böylelikle hem köfteniz yok yere dağılmaz hem de yağlanıp suyunu bırakmaz.
|
|
Köfte Yapmanın Püf Noktaları Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|