Kırma (Kahramanmaraş)
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
Kırma, üzüm serbeti ile irmikten yapılır. Kırma bağ zamanı baglarda yapılır, kışın yenir.
Üzümler sallara konup tepildikten yâni serbet denilen suyu elde edildikten sonra büyükçe bir kazana konur. Daha önceleri de anlatıldıgı gibi mahserede yapılan sıralarda, tarhanalarda odun atesi kullanıldıgından kazanların dısı ıslak külle sıvanarak isle kararmasının önüne geçilir. Kazanın altı yakılır. Kaynamaya yaklasınca hapsa küregiyle karıstırılmaya baslanır. Bu sırada azar azar irmik konmaya baslanır. İrmik konmaya baslayınca kürekleme de önem kazanır. Böylece yarım saat kadar karıstırılınca kırmamız hazır demektir. Kazanın altındaki ateş çekilir. Birkaç dakika daha karıstırıldıktan sonra kürek kazanın kenarına sıyrılarak çıkarılır. Kırma soguduktan sonra (eski yıllarda) külek denilen ahsap kaplara ya da kavanozlara konarak kısa saklanır.
Kırmanın servise hazırlanması: Yeterli kırma külekten ya da kavanozdan çıkarılır. Bir tavaya alınır. Zeytin yagı ya da tere yagı ile yumusayıncaya dek (5 dakika kadar) kavrulur ve sıcak servis yapılır.
Not: Kırmanın üzerine çekilmiş ceviz ya da fıstık konursa daha lezzetli olur. Kırma genellikle yufka ekmege dürüm yapılarak yenir.