Kinoa
Mayaların neden uzun ömürlü olduğunu merak edenlerin ve İnka uygarlığını yakından inceleyenlerin yeniden keşfettiği kinoa; aslen Latin Amerikalıdır ve kendisi Güney Amerikanın And Dağları bölgesinde yetişir.
Binlerce yıl önce yaşamış İnkaların en önemli besin kaynağı olan kinoa, kutsal demeyelim ama insan yaşamı için çok kıymetli olduğundan manevi değeri çok yüksek bir tahılmış. Hatta öyle ki; ilk hasadı İnka imparatoru yaparmış. Gel zaman git zaman İnkalar, Mayalar bu dünyadan terk-i diyar eylemiş sonra yeni nesil insanoğlu düşünmüş; bunca yıl nasıl bu kadar uzun yaşadılar da, bunca keşif yaptılar, hayat enerjisiyle dolup taştılar diye. Tüm soruların cevabı hep aynı yere çıkmış; kinoa.
Kinoanın mucizevi özellikleri var. Bu özelliklerden en önemlisi; protein deposu olması. Neden en önemlisi çünkü kinoa, et, tavuk, süt, yoğurt gibi hayvansal ürünler kadar protein gücüne sahip tek tahıl. Veganlar, vejeteryanlar, spor yapanlar tarafından çokça tercih edilmesinin nedeni de bu. Ve çok önemli başka bir özelliği de; yaşlanmayı geciktiriyor olması. İşte mucizevi olan, tam da bu özelliği. Aslında mucizeden çok, mantıklı bir açıklaması var; kinoa oksit dismutaz enzimi içeriyor. Bu enzim, dokuların yenilenmesini sağlıyor, cildi yıpranmaya karşı koruyor.