Kıddes (Adana)
Prof. Dr. Erman Artun
Sıvı yağ
Margarin yağı
Tarçın
Un
Küncü
Çörekotu
Tuz
Ilık su
Yaş maya
Büyük bir bakır leğen içine, Karataş 'ta buna "taşt" denilir, un konur, ortası açılır, bütün malzemeler konur ve iyice yoğrulur. Ayrıca başka bir kap içinde küncü, çörekotu, sıvıyağ, tarçın şeklinde bir karışım hazırlanır. Mayası çıkan hamurdan yumurtadan daha büyük parçalar alınır, iki işaret parmağının yardımıyla 20 cm. uzunluğunda şerit yapılır, içine biraz ayrı kapta yaptığımız karışım konur, kapatılır, salyangoz kıvrımı şeklinde kıvrılır, kapatılır, tekrar küncüye bulanır. Bu işlem taşttaki hamur bitene kadar devam eder. (Çok zahmetli uğraştırıcı ve fazla yapıldığı için komşular birbirine yardımda bulunurlar. Sabahın ilk ışıklarıyla beraber uyanır, akşam güneş batana kadar uğraşırlar.) Daha sonra bunlar parmaklarının yardımıyla parmak uçlarıyla tahta üzerinde teker teker açılır.
Kiremit ve beyaz topraktan yapılmış tandır, koza çubuklarıyla iyice ısıtılır. Tandırın dibinde közler oluşuncaya kadar sürekli odun atılır. Tandırın iyice kızması gerekir. Pişirecek kişinin ateşe dayanıklı olması için kalın bezden oluşan bir örtüyle başını sarar, sadece gözleri görünür. Kıddesi tandıra yapıştırmak için ele bu iş için özel hazırlanmış bir kolluk takılır.
Dışı kalın bezden içine pamuk doldurulup dikilir. Açılan kıddesler kızgın tandıra doldurulup dikilir. Açılan kıddesler kızgın tandıra belli bir sıra içinde yapıştırılır. Pişme süresi 10 dakikadır. Pişme süresi iyi ayarlanmalıdır. Bazen iyi yapıştırılmamışsa tandırın dibine düşer ve küllere bulanabilir. Daha sonra pişen kıddesler dikkatli bir şekilde yine kolluk yardımıyla teker teker kopartılır. Her tandırdan 35-40 kıddes çıkartılır. Bu işlem hamur bitene kadar 5-6 tandır sürer.
Not: Çok yapılmasının nedeni hem komşulara dullara öksüzlere dağıtılması için hem de yıl içinde sadece şubat ayında yapılmasıdır. Bunun da nedeni bu ayın halk arasında çöreğin adından da anlaşılacağı gibi mukaddes sayılmasıdır. Çünkü bu aydan sonra bahar gelecektir ve soğuklar bitecektir.