Kesme Makarna Hamuru
350 gram un (7 kahve fincanı)
50 gram un (açmak için) (1 kahve fincanı)
75 gram süt (1 kahve fincanı)
4 adet yumurta sarısı
1/2 kahve fincanı yumurta beyazı
10 gram tuz (1/2 çorba kaşığı)
1 Hamur açılan tahtaya 350 gram un eledikten sonra, unun ortasını havuz gibi açmalı ve açılan bu yere; 4 adet yumurta sarısı, yarım kahve fincanı yumurta beyazı ile, içine yarım çorba kaşığı tuz katılmış 1 kahve fincanı da su veya süt koyarak, yuğurmalı, bunları sıkı hamur yapmalı, sonra da, elde edilen bu hamuru iki eşit parçaya kestikten sonra üstüne nemli bir bez örterek hamurları 1 - 2 saat kadar dinlenmeye bırakmalıdır. (Hamur ne kadar fazla dinlendirilirse o kadar kolay ve rahat açılır).
2 Sonra, 1 - 2 saat kadar dinlendirmiş olduğumuz bu hamurları sıra ile alarak, üstü unlanmış hamur tahtasına koymalı ve hamurun üstünü de hafifçe unladıktan sonra bunun üstüne merdane ile basarak aşağı yukarı büyükçe bir tabak yuvarlaklığında açmalı, sonra da, merdane ile açmış olduğumuz bu hamuru 2 milimetreye, yani hamur tahtası belli belirsiz görünür bir hale gelinceye kadar bir çok kez oklavaya sararak, oklavaya sarılmış olduğu halde hamurun iki uçlarına basmak ve yuvarlamak, sonra da oklavadan çıkararak başka ucundan olmak üzere tekrar sararak hamurları büyütmelidir.
3 Sonra, açmış olduğumuz bu hamurlardan, piruhi, tatar ya da su böreği, ravyoli, kaneloni v.b. gibi haşlama börekler yapılacaksa, reçetelerde anlatıldığı gibi keserek hazırlamalıdır. Erişte, kesme makarna yapılacaksa, o vakit, ince açılmış bu hamurlan, hamur tahtasına ya da masaya sererek ve 40 - 50 dakika kadar bırakarak, hamurların hafifçe kurumalarım sağlamalı, sonra hafifçe kurumuş olan bu hamurları dört parmak enliğinde katlayarak sardıktan sonra bunları, sarılmış olarak, enliklerine doğru, yine reçetelerde anlatıldığı gibi yarım, bir, ya da iki parmak eninde kesmeli ve şerit haline getirmelidir. (Bu şekilde elde edilen makarnalar hemen haşlanarak pişirileceği gibi, kurutularak aylarca sonra da pişirilebilir.)
4 Daha sonra, 500 gram olarak elde edilen bu erişteyi, tariflerde anlatıldığı şekilde hazırlamalıdır.
Not: Bu hamurla, erişte, kesme makarna, tatar ve su börekleri, ravyoli, kaneloni yapılabilir.
Fotoğraf "hasnur" tarafından gönderildi. 16.09.2020