KEKLİK
Anadolu keklik bakımından çok zengin bir bölgedir. Hele Doğu Anadolu'da Muş, Bitlis, Van, Hakkâri, Diyarbakır çevrelerinde keklik pek boldur. Anadolu'nun ve Trakya'nın öbür bölgelerinde de keklik çoktur. Dünya'da keklik avı yönünden Türkiye'yle boy ölçüşecek başka memleket yoktur. Yurdumuzda «çil keklik», «kırmızı keklik» ve «kar kekliği» olmak üzere üç çeşit keklik yaşar.
«Çil keklik»: Bu kuş daha çok dağlık bölgelerde yaşar. Van'dan Hoşap Başkale ve Şemdinli'ye kadar olan yol boyunca denizden 2.500-3.500 metre yükseklikteki bölgelerde yüzlerce, hattâ binlerce kekliğe birden rastlamak mümkündür. Van Gölü'nün güneyindeki Şafak Dağları bölgesi, yer yer bir keklik denizini andırır. Burada avlanacak bir kimsenin 80-100 keklik vurması işten bile değildir.
«Kırmızı keklik»: Daha çok kayalık bölgelerde yaşar. Bundan ötürü Anadolu'nun bazı bölgelerinde bu kekliğe «kaya kekliği» de denir.
«Kar kekliği»: Ender rastlanan bir kuştur. Yüksek dağlık bölgelerde yaşar. Orta boy bir hindi büyüklüğünde olanları vardır. Kar kekliğine bazı bölgelerde «Ur keklik» de denir. Kar kekliğinin eti lezzetliyse de avlanması pek zordur. Sonbahar ve kış ayları keklik avı için çok uygundurTKeklikler nisan sonlarında kuluçkaya yatarlar.