Kısa URL: https://ml.md/lc126761
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2017
984 defa indirildi / yazdırıldı
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kebbat - 1 adet
Toz Şeker - 250 gr.
Limon suyu - Bir iki damla
Kebbatın üzerindeki pürtüklü kısımları ince ince soyulup, içi çıkarıldıktan sonra iyice yıkanarak dikey bir biçimde dört eşit parçaya bölünür. Tencereye konulur ve üzerine çıkıncaya kadarsu eklenir. 15 dakika kaynatıldıktan sonra ateşten alınarak suyu dökülür. Üzerine tekrar soğuk su eklenip suyu sıkıldıktan sonra tekrar su eklenerek kaynatılır. Kebbatın acımsı tadının giderilmesi için bu işlemin birkaç kez tekrarlanması gerekir. Bu işlem yapılırken kebbatın suyu narin bir şekilde sıkılmalı kebbata zarar verilmemelidir. Kebbat acı suyunu tamamen verdikten sonra bir tencereye şeker, limon suyu, şekeri ıslatacak kadar su eklenerek çok kısa kaynatılır ve kebbat eklenir. Kebbatın rengi şeffaflaştıktan sonra ateşten alınarak soğuması beklenir. Soğuyan kebbat minik küpler halinde doğranarak cam kavanozda saklanır.
Kısa URL: https://ml.md/lc139704
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2019
545 defa indirildi / yazdırıldı
4-5 adet kebbat
1,5 kg şeker
Kebbatların kabuklarındaki parlaklık gidinceye kadar rendelenir veya kabuğu ince soyulur. Daha sonra kabuğun altındaki beyaz etli kısım içteki sulu kısımdan ayrılır (portakal kabuğu soyar gibi). Reçel için kebbatların bir tanesinin içi ayrılır (diğerleri limon yerine başka bir yerde kullanılır).
Soyulan kabuklar küp küp veya istenilen şekilde doğranır. Bir tencereye su ile konulup kaynatılır. 10-15 dakikalık kaynamadan sonra suyu dökülür. Tekrar su konulup kaynatılır ve suyu tekrar dökülür. Kabuğun acılığı gidinceye kadar 3-4 defa bu işlem tekrarlanır. Kabuklar soğuyunca sıkılır ve bir tencereye alınır. Üzerine şeker ve 1 su bardağı su konulup kaynamaya bırakılır. Reçel kıvamına gelince ayrılan kebbatın içi sıkılıp suyu ilave edilir. 3-4 taşım daha kaynadıktan sonra reçel hazırdır. Varsa üzerindeki kef (köpük) alınır ve kullanılmak üzere muhafaza edilir.
Kebbat: Turunçgillerdendir. Dış kabuğu 2 cm, hatta daha fazla kalınlıkta ve üzeri domur domurdur. Limon sarısı renginde olup portakaldan daha büyüktür. Ağacı ve yaprakları limon ağacına benzer.
İçi ise aynen limon gibidir. Limonun kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Dış kabuğundan marmelat ve reçel yapılır.