Kahvenin Ambalajı ve Depolanması
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Kahve, satılacağı şekle göre çekirdek olarak veya öğütülerek hemen paketlenmelidir. Kahvenin, tüketileceği zamana kadar özelliklerini kaybetmemesi için geliştirilen paketleme şekilleri şöyledir:
Yastık poşet: Bu poşetlerde 100 gr olarak satışa sunulur. Özel ambalajında son kullanma tarihine kadar ilk günkü tazeliğinde korunur. Tavsiye edilen raf ömrü 8 aydır.
Teneke kutu ambalaj: 250 ve 500 gr olarak satışa sunulmuştur. Tavsiye edilen raf ömrü 18 aydır.
Cam kavanoz: 100 ve 200 gr. Olarak satışa sunulur. Daha çok instant ve filtre kahve çeşitleri bu şekilde satılmaktadır.
Vakumlu ambalaj: En uzun süre saklama imkanı olan paketleme şeklidir. Öğütülmüş kahve, özel ambalaj malzemesinden yapılmış poşetlere doldurulur. Ardından otomatik vakum makinelerinde ambalaj içindeki hava alınarak bu poşetler kapatılır.
Vakum ambalajlarda 250 ve 500 gr olarak satışa sunulan öğütülmüş filtre ve espresso kahveler, özel ambalajında son kullanma tarihine kadar ilk günkü tazeliğinde korunur. Tavsiye edilen raf ömrü 24 aydır.
Çiğ kahve keten veya jüt çuvallarla ambalajlanıp nakledilir. Bu çuvallar rutubetli, pis kokulu aşırı sıcak yerlerde saklanmamalıdır. Izgara üzerine konarak saklanmalıdır.
Saklama Koşulları
Kahve, aşağıda sıralanan etkenlerden uzak tutulmalıdır:
Uç değerlerde sıcaklıklar (çok sıcak ya da çok soğuk)
Işık
Nem
Güçlü kokular
Kahve derin dondurucuya ya da buzdolabına konmamalıdır. Çünkü kahve, yaşayan bir organizmadır ve yoğun ısı değişikliğinde farklı kimyasallarla iletişim içerisine girerek aroma ve lezzetinde değişim meydana gelebilir.
Kahve çekirdekleri öğütüldükten sonra tazeliklerini uzun süre koruyamadıkları için kahve çekirdekleri kahve hazırlanmadan hemen önce öğütülmelidir.
Kahve paketinin açıldıktan sonraki ömrü 24 saattir. Çekirdek kahvenin ömrü ise iki haftadır. Kahveler mümkünse, çekilmemiş olarak depolanmalı, çekilmiş olarak alınan kahveler ise en kısa sürede tüketilmelidir.