Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
Falcılar Firavuna, Yakınlarda bir erkek çocuk dogacak ve senin saltanatına son verecek! demisler. Bunun üzerine Firavun yeni dogan erkek çocukların hepsini öldürtmüs. İnsanlar çocuk yapmasın diye erkeklerin cinsel güçlerini zayıflatacak önlemler almıs. Bu önlemler kapsamında pismiş eti yasaklamıs.
Ama pismiş et yasaklanınca insanlar eti tokmakla ezerek ya da satırla kıyarak ve bulgurla yogurarak çiğ köfte yapıp yemeye baslamıslar.
Böylelikle insanlar et pisirmiyor ama et gıdasını alıyorlarmıs.
Sonunda Halil İbrahim peygamber dogar ve Firavunun saltanatını sona erdirir.
O halde çiğ köfte Urfa dogumlu olup Urfa,Antep, Maraş yörelerinde binlerce yıldır yapıla gelen bir yemek türüdür. Kahramanmaraslılar çiğ köfteyi mâniler dizerek severler:
Mâni söyleyenler çiğ köftenin çok lezzetli oldugunu ve fazla yendiginde midede siskinlik yapacagını uyarmadan edemezler:
Yarım yüzyıl önce Maraslıların gezi yeri olarak degerlendirdikleri Pınarbası, İstasyon, Kapıçam, Döngel Magarası, Tekir, Fırnız, Baskonus, Güvercinlik (Kılavuzlu baraj gölünün altında kaldı);simdilerde Menzelet, Kılavuzlu ve Sır baraj göllerinin kıyıları ve öteki su baslarında yapılan gezi yemeklerinin basında kebap türleri gelse de, çiğ köfte de sık yapılan yemeklerdendir.
Çiğ köfte Maraş mutfagında konuk agırlama yemeklerinin basında gelir,dense abartılmış olmaz. Ayrıca eskiden pazartesi baslayıp cumaya dek süren dügünlerde pazartesi günü gelinler kızlar çiğ köfte yogurarak konuklara ve komsulara sunarlardı.
Yol insaatında çalısan bir yabancı mühendise aksamdan çiğ köfte yedirmisler. Sanırım çiğ köfteyi az yogurmuslar ve adam köfteyi biraz da fazla kaçırmış ve karnı o denli sismiş ki gece yatamamıs. Ertesi gün insaatın basına gelmiş ki açılan oyuklara dinamit yerlestiriliyor: -No no! demis. Bulgur, su, patlar! Yâni, Dinamite gerek yok, bulgur koyun, üzerine de su koyun, patlatır! demek istemis.
|