Hindistan Mutfak Kültürü
İnsanları, dansları, farklı dil ve inançları ile bir kültür mozaiği olan Hindistan'da yemek kültürünün oluşumunda birçok etken rol oynamıştır. Hint halkının inanışları onları vejetaryenliğe yönletmiştir.
Tarihi boyunca Moğol İmparatorluğu'ndan ve İslamiyetten etkilenmiş ve bu etkileşim mutfak kültürüne de yansımıştır. Müslümanlığın görüldüğü yerlerde domuz eti tüketimi azalmış, tavuk ve koyun eti tüketimi artmıştır.
Hint mutfağının karakteri bölgelere göre belirlenmektedir. Sulak ve çok yağmurlu bölgelerde, mutfak pirince ve balığa, kurak ve çöl bölgelerinde ise buğdaya ve ete dayalı bir mutfak kültürü benimsenmektedir. Ilıman iklimlerde ise mutfak hem pirinç, hem buğday, hem koyun ve kuzu hem de balığa dayanmaktadır.
Hint mutfağında daha çok tavuk ve vejetaryen yemeklerine rastlanılmaktadır.
Hindularda ineğin kutsallığı; mutfakta dana etini oldukça sınırlamış, bundan dolayı Hintllier de tavuk ve deniz ürünlerine yönelmişlerdir.
Mutfağın temelini tohum ve taze otlar ile lezzetlendirilmiş yemekler almaktadır. Hint yemeklerinin özü, kokulu baskın baharatların ve köri sosun doğru şekilde kullanımından geçmektedir. Hint mutfağında genel olarak köri soslu yemekler, acı tatlı ve ekşi tatlarla bezenmiş yemekler ve yemeklerle beraber sunulan pilavlar ön plandadır.