Hatay Sofra Kültürü
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
Yemek kültürünün en önemli bileşenlerinden birisi de sofra geleneğidir. Sofra denilince akla genelde yere yayılan bir sofra bezi gelmekle beraber bu geleneksel anlamı günümüzde ciddi anlamda genişlemiştir.
Sofra şekilsel olarak değişime uğrayarak, yere sofra örtüsü denen bir örtünün serilmesinin yanında, yerden biraz yüksekçe yuvarlak bir tahta ya da özellikle kentsel yaşamda etrafında sandalyelere oturulan masa, hata masa üzerine serilen örtüyü de kapsamaktadır.
Toplumdaki bireylerin sosyal ilişki ağları, kentsel veya kırsal yaşamın ekonomik durumları, gelenekleri, toplumsal statüleri, toplumsal cinsiyet rolleri, dinsel inançları sofra geleneğinin tamamen farklılaşmasına ve çeşitlenmesine neden olmaktadır.
Bu doğrultuda Hatay daki sofra çeşitleri şunlardır:
1. Aile sofrası
2. Misafi r sofrası
3. Ramazan sofrası
4. Bayram sofrası
5. Düğün sofrası
6. Adak sofrası
7. Hamam sofrası
8. Eğlence, ziyafet sofrası
Kahvaltılar, Hatay da reçellerin, yeşilliklerin, zeytin türlerinin, bazı ekmek ve böreklerin ve süt ürünlerinin tüketildiği sofralardır.
Ramazan ayında misafi r için hazırlanan iftar sofrasında hurma ve zeytin iftarın simgeleri olarak masada yerini almaktadır.
Hatayda sofra kültürünün en önemli özelliklerinden birisi yaz kış taze yeşillikler ile süslenmesidir. Yine baharatlar sofradan eksik olmaz.
Özellikle misafir için hazırlanan sofralar bir şölen havasını vermektedir.